Kruševljani zavrnuli rukave i očistili obalu Rasine

Postavljeno: 22.04.2023

Danas, na Dan planete Zemlje, a u okviru nacionalne kampanje čišćenja Srbije pod sloganom „Zavrni rukave“, Kruševljani su u Bivolju, kod starog železničkog mosta pored bivše Latifović pumpe, čistili zelene površine. Dvadesetak odraslih zajedno sa svojom decom očistili su obalu Rasine u ovom delu grada i sakupili 50 džakova smeća, koje su potom odvezli radnici JKP Kruševac

– Očekivala sam manje ljudi, drago mi je da nas je bilo u ovom broju, mnogi su poveli i decu, akcija je i više nego uspela. Čistili smo obalu reke, i prikupili onoliko koliko smo mogli za dva sata, koliko je trajala akcija. Ovakvih akcija treba biti što više, jer volontera ima, samo treba blagovremeno obavestiti ljude – kaže sugrađanka Jelena Đuričić, organizatorka akcije u Kruševcu, koja je sa sobom povela i četvoromesečnu bebu, kao najmlađeg člana ekološke akcije.

U ovom delu grada koji su odlučili da čiste, prizor je bio poražavajući.

– Obala je prenatrpana smećem, od kesa, flaša, plastičnih kofa, guma, delova televizora, pa nažalost do leševa životinja.

Na kraju akcije, radnici JKP Kruševac, došli su da preuzmu smeće i odvezli ga na deponiju.

– Kada smo Komunalnom najavili ovu akciju kako bi nam pomogli oko odnošenja prikupljenog smeća, oni su rekli da će uskoro i oni organizovati prolećno čiščenje, gde će ljudi moći da bace kabast nameštaj i sve što im pravi lom, a ne da to završi u reci ili šumi. Tako da apelujem na sugrađane da otpad i smeće odlažu na za to predviđena mesta – poručuje ova sugrađanka.

Inače, ova akcija organizovana je širom zemlje u isto vreme, a prijavljeno je 156 lokacija.
„Zavrni rukave“ teži omasovljenju svesti o velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena.

M. Janković

Ostale vesti

Komentari

  1. Ana kaže:

    Bravo, Đuričići i ostali sugrađani! Ovo bi trebalo češće da organizujemo. Ja sam sa porodicom skupljala smeće u našem selu.

1 thought on “Kruševljani zavrnuli rukave i očistili obalu Rasine

Comments are closed.

back-to-top