Kruševačka pijaca od sada na „novoj adresi“!

Postavljeno: 08.04.2020

Fejsbuk grupa“ Pijaca Krusevac online prodaja” za samo tri dana  okupila je blizu 4.000 članova . Grupa povezuje poljoprivredne proizvođače i kupce, a prodaje se i kupuje sve ono što se inače može naći  na tezgama kruševačkih zelenih pijaca

Nakon što je 31.marta potpuno obustavljen rad obe kruševačke zelene pijace, kao jedna od mera za suzbijanje širenja epidemije korona virusa, i poljoprivredni proizvođači i kupci  našli su se u velikom problemu. 

U ovom trenutku poljoprivredni proizvođači trpe velike gubitke, njihova roba je kvarljiva i propada jer nemaju gde da je prodaju. Želeli smo da im pomognemo da prevaziđu ovaj problem, istovremeno i da omogućimo našim  sugrađanima da se snabdevaju svežim proizvodima od naših lokalnih proizvođača – kaže Tatjana Nasković, administratorka fejsbuk grupe “ Pijaca Krusevac online prodaja”.

Grupa je za samo tri dana okupila blizu 4.000 članova, svaki naredni dan pridružuju se novi, a ponuda i potražnja je raznolika- od voća i povrća, preko cveća, kozmetike, uskršnjih dekoracija….

Pravila grupe su jasno definisana. U ponudi se mogu naći isključivo proizvodi koji se inače prodaju na kruševačkim zelenim pijacama, a prodavac je dužan da postavi fotografije, cene, kontakt. O načinu dostave proizvoda kupac i prodavac se dogovaraju sami, s tim da je veliki broj onih koji nude dostavu na kućnu adresu, što kupcima u ovoj situaciji puno znači – kaže Tatjana, dodajući da članovi grupe međusobno razmenjuju i informacije o tome gde se može naći određeni proizvodi koji su trenutno u deficitu, a ne prodaju se inače na zelenim pijacama.

Prema njenim rečima, trenutno je najveće interesovanje za sveže voće i povrće, sezonsko cveće i uskršnje dekoarcije, a traži se i nudi i med i proizvodi do meda, kozmetika, slatkiši, mlečni proizvodi, džemovi, domaća slanina… Navikli da kupuju od određenih ljudi koji prodaju na zelenim pijacama, članovi grupe  ih pozivaju da se priključe, što su mnogi već i učinili.

Osnivačica fejsbuk grupe „Pijaca Krusevac online prodaja” je Julijana Radenković iz Kraljeva koja je i u svom rodnom mestu pokrenula onlajn pijačnu prodaju. Zajedno sa Natašom Janjić, Tatjana je moderatorka ove grupe.

Ideja sa otvaranjem onlajn pijace u Kraljevu pokazala se kao izuzetno dobra i zato sam odlučila da isto uradim u našem gradu, da povežem poljoprivredne proizvođače i kupce, da svima bude lakše dok traje vanredno stanje. Da sve ovo ima smisla najbolje potvrđuje  to što nas je iz dana u dan sve više – kaže na kraju Tatjana , uz poziv svim sugrađanima kojima nedostaje pijačna kupovina, da se pridruže grupi.

Tekst je deo projekta Local Press Laboratorija koji novine GRAD realizuju u saradnji sa PU Lokal pres. Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji i podržan od strane “Medijskog inkubatora za Zapadni Balkan” programa Free Press Unlimited, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top