Kruševac – šta je kome pripalo po Koalicionom sporazumu

Postavljeno: 19.08.2020

Iako su, prema izbornim rezultatima, sa 52 odbornika mogli da samostalno formiraju vlast u Kruševcu, ovdašnji naprednjaci izabrali su da sklope koalicioni dogovor sa svim ostalim izbornim listama. Kako saznajemo, ponudu je dobio i Pokret Metla koji jedini sa svoja četiri odbornika nije ušao u skupštinsku vladajuću većinu. Šta su mali partneri dobili ovim sporazumom, a na šta su se potpisnici obavezali?

Da će imati mesto zamenika predsednika Skupštine, dva gradska većnika, kao i pozicije izvršnog direktora Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i direktora Istorijskog arhiva, obećanje u Sporazumu su dobili kruševački socijalisti i Jedinstvena Srbija koji su na izbore izašli na zajedničkoj listi.

Izborne liste POKS-a i SNP-a su dogovorile da će njihovi odbornici biti aktivno uključeni u rad komisija i radnih tela Skupštine, a u vezi sa tim dobili su i sopstvene odborničke grupe, uz „pozajmice“ naprednjaka jer nisu imali dovoljan broj odbornika. POKS i Monarhistički pokret su, naime osvojili 4, a SNP samo dva mesta u lokalnoj skupštini.  

Koalicionim sporazumom, inače, svi učesnici su se obavezali da će “nastaviti energičan i ekonomski razvoj“ grada, stvarati uslove za privlačenje investicija, opstanak i razvoj malih i velikih privrednih subjekata u cilju većeg zapošljavanja, razvijati podsticajne mere za pomoć poljoprivredi i oživljavanje sela.

Smanjenje siromaštva, socijalno zbrinjavanje, bolja zdravstvena zaštita i ekonomski podsticaji za povećanje nataliteta, briga o mladima, starima, borcima, davaocima krvi i koštane srži, kadrovski i organizaciono unapređena i efikasnija gradska uprava, razvoj javnih preduzeća i ustanova „radi efikasnog rada i zadovoljenja interesa građana“, te ravnomeran razvoj svih delova grada, neki su od principa za koje su potpisnici Sporazuma, kako se navodi, preuzeli odgovornost.

Među ovim principima nalaze se i eliminisanje svih vidova kriminala i korupcije, onemogućavanje privatizacije javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad, ali i „zeleno svetlo“ za razna privatno javna partnerstva.

Najzad, potpisnici Sporazuma su obećali da će obezbediti javnost u radu, trošenju budžetskih sredstava i kako se precizira u Sporazumu „analizu rada javnih preduzeća i ustanova i izradu jasnog preseka stanja i poslovanja za poslednje četiri godine“. 

N.B.

Ostale vesti

back-to-top