Kruševac dobija preko 9.000 litara viljamovke koja će biti prerađena u medicinski alkohol

Postavljeno: 24.08.2020

Rakija viljamovka oduzeta u postupku inspekcijskog nadzora još pre 15 godina, bez naknade će biti istupljena kruševačkom Crvenom krstu i Opštoj bolnici u tom gradu, odlučila je Vlada Srbije. Viljamovka će biti prerađena u medicinski alkohol koji će se raspoređivati po potrebi, pre svega zdravstvenom ustanovama

Kako se navodi u Službenim glasniku objavljenom 21. avgusta, reč je o 9.196 flaša viljamovke oduzetih u postupku inspekcijskog  nadzora u maju 2005. godine. 

Imajući u vidu da nas na jesen najverovatnije očekuje novi talas korona virusa, te da će svakako biti i veće potrebe za sredstvima za dezinfekciju, našem gradu ova pomoć puno znači, posebno jer se u kruševačkoj Bolnici leče pacijenti iz celog Rasinkog okruga, a gradi se i kovid bolnica koja će zbrinjavati pacijente iz celog regiona. Sa aleksandrovačkom Vino Župom dogovoreno je da  besplatno izvrši preradu ove rakije u medicinski alkohol – kaže Emina Todorović, sekretarka kruševačkog Crvenog krsta.

Sa preradom će se krenuti nakon što budu preduzete sve zakonske procedure oko preizimanja robe, a o koliko će se tačno medicinskog alkohola dobiti , znaće se nakon što se utvrdi da li je u međuvremenu došlo do nekih oštećenja , u smisli razbijenih flaša,  isparenja i slično, s obzirom da je roba u magacinu stajala više od 15 godina. 

Prema rečima Todorovićke, dobijene količine medicinskog alkohola raspoređivaće se po potrebi, a prednost će svakako imati zdravstvene ustanove.

D.P. 

Ostale vesti

back-to-top