Korona ne štedi ni najmlađe, nadležni apeluju na poštovanje mera

Postavljeno: 28.09.2021

Novi soj korona virusa ne štedi ni namlađe. Samo prošle nedelje u dečijoj kovid ambulanti testirano je 290 deteta, od čega je pozitivno njih 92. Lekari podsećaju da je pred nama period za koji su karakteristični i ostali virusi i prehlade.

U danu za nama u Rasinskom okrugu zabeležno je 15 slučajeva korone kod učenika, od čega je njih 11 u Kruševu. Mada su simptomi kod dece i mladih slabijeg intenziteta, doktori upozoravaju da je potrebno obratiti se nadležnima, te ne ignorisati neke od znakova virusa. Broj testirane dece nešto je manji u odnosu na prethodni period, a lekari apeluju na roditelje da decu odvedu lekaru čim primete neke od karaterstičnih simptoma, kako bi se što pre počelo sa lečenjem.

-Povišena telesna temperatura i glavobolja su vrlo česti znaci bolesti. Pored toga deca navode specifičnu vrstu malaksalosti, kao i bol u mišićima i leđima. Dalje, to može biti sekret iz nosa, bol u grlu i kašalj, dok manji broj dece ima i stomačne tegobe poput povraćanja ili ređe stolice – kaže načelnica Službe za dečiju zaštitu u Domu zdravlja dr Gordana Aleksić.

Naša sagovornica naglašava važnost pravilnog nošenja maske, kao i njenog menjanja. Kao glavni “rasadnik” virusa prepoznaje masovna okupljanja, na kojima se lakše prenose svi oblici respiratornih infekcija.

-Mi sada imamo i druge virusne infekcije i bakterije koje se prenose u slučaju kada ste u grupi na nekom manjem rastojanju – dodaje ona.

U Rasinskom okrugu, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u prethodna 24 časa testirano je 289 osoba, od čega je njih 197 pozitivno. Kada govorimo konkretno o Kruševcu, testirano je 142, dok je njih 93 pozitivno. Primetan je konstantan porast broja obolelih kako u Okrugu, tako i u našem gradu.

-Raste broj pregleda i broj obolelih u kovid ambulanti. Radnim danima obavi se između 400 i 500 pregleda, od čega su polovina prvi. Vikendom je taj broj manji, te se obavi od 200 do 250 – govori dr Sandra Vesić Veškovac, odgovorni lekar u Kovid ambulanti.

Odgovarajući na na naše pitanje navodi da za sada nije premašen broj pregleda iz decembra prošle godine, ali upozorava da, ukoliko se nastavi sa ovakvim trendom, takav scenarijo nećemo izbeći.

-Kliničke slike su raznolike, primećena su sve češća pogoršanja i kod mladih ljudi – napominje ona.

Dodaje da je u kovid ambulanti trenutno 11 lekara, te da će se taj broj povećati od 1. oktobra, u zavisnosti od epidemiloške situacije.

Podsećamo, kovid ambulanta radi svakoga dana, uključujući i vikend, od 7 do 22 časa.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top