Kordinatorka UN: Kruševac je dobar primer unapređenja rodne ravnopravnosti

Postavljeno: 08.03.2022

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji, Fransoaz Žakob, razgovarala je danas u Kruševcu sa gradonačelnicom Jasminom Palurović, o tome šta je Grad do sada postigao u oblasti rodne ravnopravnosti i kako će se u budućnosti povećavati učešće žena u različitim segmentima društva.

-Meni je zaista veliko zadovoljstvo što sam danas ovde i što imam priliku da baš u Kruševcu proslavim Međunarodni dan žena. Mislim da je to najbolje mesto gde je to moglo da bude organizovano, jer je Grad dosta učinio i mnogo napora uložio u unapređenje u oblasti rodne ravnopravnosti i radio na povećanju učešća žena u lokalnoj samoupravi, u privrednom životu i poslovnom sektoru i ja vam na tome čestitam – kazala je Fransoaz Žakob nakon razgovora o rodnoj ravnopravnosti, koji je vođen u ovdašnjoj Gradskoj upravi povodom Međunarodnog dana žena.

Iako su u pitanju mali koraci, oni su važni jer pokazuju da se fokusiranom inicijativom mnogo može postići u oblasti rodne ravnopravnosti i to u veoma kratkom vremenu.

-Mislim da je uloga žena u ekonomskom i društvenom životu veoma važna, uključivanje žena je prilika da se unapredi celo društvo. Mi kao Ujedinjene nacije želimo da nastavimo da dalje doprinosimo i pružamo podršku Gradu Kruševcu u ovoj i svim drugim oblastima, zajedno sa kolegama iz različitih UN agencija – dodala je ona.

Gradonačelnica, Jasmina Palurović, podsetila je šta je sve Grad Kruševac u prethodnom periodu uradio na polju rodne ravnopravnosti, zajedno sa mnogim organizacijama i resornim ministarstvom.

-Danas smo sumirali rezultate određenih projekata koje smo zajednički organizovali, ali i razgovarali o budućim projektima i načinima kako da povećamo učeće žena u svim segmentima društva, od participacije na ruralnom području, do toga da se žene uključe u lokalne zajednice i rad Gradske uprave, kao i u rad različitih preduzeća i ustanova. Upoznali smo se sa načinima na kojim možemo da participiramo na različitim projektima i kako da učestvujemo u zelenoj agendi, u procesu vakcinacije i zaštiti životne sredine i ostalim procesima koji su važni za funkcionisanje svih građana i građanki, a samim tim i da povećamo učeće žena u svim tim procesima – istakla je Palurovićka.

Ovim sastankom, smatra ona, Grad Kruševac je dobio podršku i vetar u leđa da nastavi da osnažuje žene i da ih postavlja na odgovorne funkcije, jer rezultat sigurno neće izostati.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top