Ljiljana Knežević – karijera koja inspiriše mlade

Postavljeno: 08.03.2022

Direktorka GŽRK „Napredak12“ Ljiljana Maksić rođena Knežević živi u Kruševcu sa suprugom Vojkanom, ćerkama Lenom i Dinom. Dobri poznavaoci njene rukometne karijere s pravom kažu da je diplomirana golgeterka o čemu najbolje svedoče 4200 postignutih golova u karijeri na prvenstvenim utakmicama, te 19 golova na jednoj utakmici

-Počela sam u Osnovnoj školi u Aleksandrovcu Župskom, a prvi učitelj mi je bio Živković. U bivšem ŽORK „Napredak“ prvi trener je bio je Obrad Petronijević Funja koji više nije sa nama. Pored Napretka igrala sam za Radnički iz Beograda, Naisu iz Niša, Budućnost iz Podgorice. Sa Radničkim sam osvojila kup Evrope, a sa Napretkom domaći kup i Kup gradova Evrope. Bila sam i u nacionalnoj selekciji na Mediteranskim igrama u Atini osvojile smo zlato, pa nam je tako u trajno vlasništvo pripalo nacionalno priznanje – priča Maksićeva.

Period u dresu sa državnim grbom uvek se rado seća. Jednom prilikom selektor Marko Isaković joj nije dozvolio da igra na Svetskom prvenstvu jer je polomila ruku.

-Kada sam negodovala, rekao mi je: „Ako te budem stavio u tim da igraš ti ćeš posle prvenstva biti invalid, a ja bih dobio nacionalno priznanje. To ne može.“– dodaje ona.

Ljiljanu Maksić su želeli mnogi klubovi u zemlji i van granica. Ostala je posvećena svojoj državi i voljenom sportu.

I deca su pošla mojim putem. Lena iako je tek sedmi razred priključena je prvom timu Napretka koji se takmiči u Prvoj ligi Zapad, a Dina godinu dana mlađa ide njenim stopama – ističe naša sagovornica.

Suprug Vojkan u potpunosti podržava svoju porodicu.

-Što se rukometa tiče drag mi je svaki uspeh i supruge i dece – govori Vojkan.

Želja Ljiljane Maksić je da sadašnji tim Napretka, u kome je dobila ulogu direktora, a u opštini Kruševac je gradska većnica zadužena za sport, da vrate poljuljani ugled tima kao u ona stara, dobra vremena. Tvrdi da je to realnost u ovom trenutku, ali treba biti strpljiv.
Cela porodica Ljiljane Maksić uverava da žive složno, a kako Dina ističe:

Mi smo najsložnija prodica u Kruševcu.

Lj. Marković

 

 

Ostale vesti

back-to-top