Kompanija “Rubin” proslavila Svetog Trifuna
Postavljeno: 14.02.2017
Verskim obredom i prvim orezivanjem i zalivanjem čokota vinom, na simboličan način predstavljen je početak ovogodišnjih radova u vinogradima kompanije koja danas u Srbiji, po rečima generalne direktorke, Danijele Jovanović, ima najveće površine pod vinogardima u rodu , na oko 1.200 hekatara, od Ćuprije do Preševa
Na vinogradarskim zasadima na Ravnjaku, u skladu sa vinarskom tradicijom, Rubin je i ove godine organizovao proslavu Svetog Trifuna. Svečani čin orezivanja vinove loze kojim se priziva rodna godina, upriličen je i na ostalih 19 lokacija širom Srbije na kojima ta kompanija ima svoje zasade vinove loze.
Direktorka “Rubina”, Danijela Jovanović, kazala je da su u poslednjih deset godina, ulaganje u razvoj vinogradarstva i širenje vinske kulture , osnovne preokupacije te kompanije .
– Vodili smo računa da se ispoštuju zahtevi zemljišta i podneblja, što je i osnova za stvaranje sopstvene sirovinske baze. Imamo u potpunosti zaokružen proces proizvodnje vina , od sopstvenih vinograda, preko pinterske radionice po kojoj je Rubin jedinstven i gde se izrađuje burad za naše potrebe, do proizvodnje vina vrhunskog kvaliteta – rekla je ona, dodajući da Rubin danas ima najveći broj vina u Srbiji sa zaštićenim geografskim poreklom, a da je taj proces zaštite počeo još 80-tih godina prošlog veka.
Kazala je da “Rubin” izvozi u više od 20 zemalja sveta, od Amerike , preko Kine, do Australije, te da na svim tim tržištima, ne konkuriše cenom već kvalitetom. Prema njenim rečima, tržište Kine je prepoznalo kvalitet barrique vina, te su u izvozu u tu zemlju ova vina i najzastupljenija.
Istakla je i to da se kompanija već dve decenije bavi razvojem autohtone sorte Prokupac koju je, uz Vinjak, svetski poznati dizajner Pjer Karden, odabrao da se kao proizvod vrhunskog kvaliteta iz ovog regiona, prodaje pod njegovom robnom markom.
Poslovnu 2016. godinu ocenila je kao uspešnu, istakavši da se u 2017. ušlo sa još većim ambicijama , kako po pitanju razvoja novih proizvoda, tako i u osvajanja novih tržišta. Kazala je da se nadaju visokim prinosima u ovoj godini, te da očekuju, da će uz kvalitetan rod, uspeti da ostanu lideri u proizvodnji vina i rakije.
Nakon svečanog čina orezivanja vinove loze u vinogradu na Ravnjaku, novinari su zajedno sa rukovodstvom fabrike obišli proizvodne pogone. Najveći utisak na goste ostavio je podrum za odležavanje vinjaka, sa 12.000 drvenih buradi , u 105 redova , na pet spratova i kapacitetom od šest miliona litara.
Marko Malićanin, direktor razvoja u Rubinu, rekao je da upravo velike površine pod vinogradima, uz vrhunsku tehnologiju, ovoj kompaniji daju mogućnost upravljanja kvalitetom vrhunskih vina koja se proizvode u toj fabrici.
Kazao je da je prošlogodišnji rod bio prosečan, te da su pored svojih 1.200 hekatara i onoga što se otkupi od individualnih proizvođača, bili prinuđeni da svoje potrebe kasnije zadovolje iz otkupa vina.
– Ove godine preradili smo preko sedam miliona kilograma grožđa, od toga 5,5 miliona sa naših plantaža a ostatak iz otkupa. To nije dovoljno ako se uzme u obzir da prodaja naših vina raste i da su trenutno godišnje potrebe za našim vinima između devet i deset miliona – rekao je on.