Danas je Sveti Trifun

Postavljeno: 14.02.2024

Sveti Trifun je svečani praznik koji se slavi u pravoslavnoj crkvi, posebno u Srbiji. Praznuje se 14. februara (po gregorijanskom kalendaru), a posvećen je Svetom Trifunu, zaštitniku vinogradara i vinove loze. Ovaj praznik ima duboke korene u srpskoj tradiciji i kulturi, te se često obeležava ceremonijalno i svečano, naročito u vinogradarskim regionima.

Na taj dan se obično blagosilja vinova loza i pije vino u čast Svetog Trifuna. Takođe, u mnogim mestima organizuju se manifestacije posvećene ovom prazniku, kao što su kulturni događaji, takmičenja, izložbe… Sveti Trifun je važan praznik za vinogradare jer se veruje da se na taj dan oprašta od zime i otpočinje nova sezona u vinogradima.

Sveti Trifun bio je hrišćanski mučenik koji je živeo u današnjoj Turskoj, u 3. veku. Prema predanju, Trifun je bio mladić iz bogate i ugledne porodice koji je postao hrišćanin u vreme velikih progona hrišćana.

Kada je otkriveno da je hrišćanin, Trifun je bio podvrgnut mučenju i progonstvu. Iako izložen raznim patnjama, on je hrabro ispovedao svoju veru i odbio da se odrekne Hrista. Na kraju, prema predanju, Trifun je bio pogubljen za svoju veru, mučen do smrti.

T.S.

 

Ostale vesti

back-to-top