Komisija utvrđuje štetu od oluje

Postavljeno: 28.05.2020

Iako je prošlog utorka (19. maja) na području Rasinskog okruga ispaljen nezapamćeni broj protivgradnih raketa, više od 600, nevreme je, ipak, nanelo značajnu štetu usevima, objektima i kolima. Komisije Grada obilaze teren i procenjuju nastalu štetu

– Šteta je od  80 do 100 odsto na povrtarskim kulturama i jagodičastom voću. Posebno su ugoženi bili Jasika, Velika Kruševica, Srnje, Gavez, ceo taj potez, deo Kukljina. Grad je pogodio i Lazaricu, Lazaričko polje, Mačkovac, Gari,  Pakašnicu, deo Šavrana, Kupaca, Štitare, Majdevo, Ćelije,  deo Naupara, Bukovice, Lomnice, Buci, ionako kako je naišao oblak – nabraja Dušan Todorović, načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije Grada Kruševca delove koji su najviše stradali.

Prema do sada prikupljenim informacijama usevi su od 50 od 100 odsto stradali na oko 250 hektara. Do sada je, prema Todorovićevim rečima, za poljoprivredne kulture pristiglo 60 -tak zahteva za izlazak Komisije za procenu štete na teren. Grad ne može direktno da pomaže u nadoknadi, ali postoje olakšice koje mogu da se ostvare. 

– Grad izdvaja 2 miliona dinara za premije osiguranja useva. Poljoprivednici koji su osigurali useve mogu od Grada da ostvare povraćaj od 40 odsto, a istovremeno istu meru mogu da koriste i kod Ministarstva. Takođe, Grad daje skoro 6 miliona za povraćaj sredstava za određene vrste opreme u koju spadaju i protivgradne mreže.  Lokalna samouprava sa tri miliona dinara potpomaže rad 42 protivgradna strelca  – navodi Todorović.

Što se tiče oštećenja na objektima lokalna samouprava ne može da daje novac za naknadu za štete, ali njene Komisije mogu da utvrde stepen oštećenja te da predlože umanjenje preske stope za narednu godinu. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top