Kolonija u Ribarskoj Banji – Umetnici zajednički pomeraju granice stvaralaštva

Postavljeno: 03.11.2021

U Ribarskoj Banji je u toku likovna kolonija koja je ove godine okupila slikare, karikaturiste i vajare iz Srbije i okruženja. Radovi umetnika, nastali tokom manifestacije, biće izloženi u Umetničkoj galeriji Ribarske Banje

Ovo je 32 likovna kolonija „Jesen Ribraske Banje“ koju organizuje Specijalna bolnica Ribarska Banja. Važnu ulogu u njenom organizovanju i sprovođenju ima tročlani Savet kojim predsedava Goran Ćeličanin, karikaturista, ilustrator knjiga, strip autor i slikar.

Ovde nije nikakva tema nametnuta. Po tradiciji kolonije, akcenat je na pejzažima, na utiscima koje ostavlja Ribarska Banja na učesnike. Umetnici ugrade to u svoje radove, što se pokazalo kroz radove koji su do sada ovde nastali – ispričao je za KruševacGrad Goran Ćeličanin koji je, inače, član Udruženja primenjenih umetnika.

Ovogodišnja likovna kolonija okupila je istaknute umetnike iz Beograda, Sremske Mitrovice, Varvarina, Kruševca, Crne Gore i Severne Makedonije.

Iz Makedonije je došao Angel Gavrovski, veliko ime makedonskog slikarstva. On nije prvi put ovde i rado je viđen gost. Takođe, ove godine u Savetu imamo Zdravka Vučinića, izuzetnog poznavaoca likovne umetnosti, koji je jedan od naših najboljih slikara – napomenuo Ćeličanin.

Zdravko Vučinić je likovni kritičar i slikar. urednik je beogradskog časopisa „Likovni život“, za koji kaže da je jedini časopis u zemlji koji se bavi tom materijom, te planira da za svoj časopis napravi prikaz ove manifestacije.

Mene, kao slikara, inspiriše priroda kao pojam, ali ja sve to prevodim u jednu apstraktnu refleksiju. Pratim likovno zbivanje u slici i težim da napravim delo bez ikakve priče. Bavim se apstraktnim slikarstvom – objasnio nam je.

Napomenuo je da ovakve kolonije doprinose napredovanju da umetnika.

Mi se ovde ispomažemo, drugi vidi više nego ti sam kada slikaš. Međusobnom kritikom se na taj način dopunjujemo. Saradnjom pomeramo granice svojih mogućnosti – dočarao nam je postupak stavranja na koloniji.

U Ribarskoj Banji se nisu okupili samo slikari, već i vajari i karikaturisti.

Akademski vajar Mateja Hrnjački (24) je jedan od najmlađih.  Dobio je zadatak da izvaja vojvodu Prijezdu.

Ovde se radi na ideji, koja je poza, da li je to uošte figura, kompletno stilizovana figura ili naturalistički oslobođeni ekstremiteti – objasnio je on.

Trenutno radi manju  verzija dok će njegovo glavno delo biti dostavljeno za nekoliko meseci.

Radiću ovo naknadno dva-tri meseca, jer za nedelju dana ne može da se izvaja 50 centimetara visine, koliko je traženo. Potrebno je da se sve to izlije, pogotovo sa većim skulpturama mora pažljivije. Radiću ja ovo u svom ateljeu pa ću da isporučim koloniji – rekao je.

Likovna kolonija „Jesen Ribarske banje“ je počela 31. oktobra i traje do subote 6. novembra, kada će u Umetničkoj galeriji biti izloženi radovi nastali tokom ove manifestacije.

L.S.

 

Ostale vesti

back-to-top