Kolektivna obuka jedinice za obezbeđenje od nuklearnih i hemijskih udesa

Postavljeno: 01.09.2022

U kasarni „Car Lazar“ i na vojnom kompleksu „Ravnjak“ u toku je kolektivna obuka jedinice za obezbeđenje od nuklearnih i hemijskih udesa iz sastava 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Reč je, kako je navedeno u saopštenju, o važnom segmentu obuke profesionalnog sastava koji se realizuje radi održavanja i unapređenja osposobljenosti za izvršavanje zadataka protivnuklearnog i hemijskog obezbeđenja snaga Vojske Srbije u toku izvođenja operacija.

-Tokom obuke, pripadnici jedinice uvežbavaju postupke i procedure za rad u kontaminiranom okruženju, od razvijanja laboratorijske stanice u terenskim uslovima, detekcije, pravilnog uzimanja i analitičke obrade potencijalno kontaminiranih uzoraka, do sprovođenja zaštitnih mera u slučaju nuklearnog ili hemijskog udesa – navedno je u saopštenju.

Saopšteno je da specifični zadaci za koje je namenjen 246. bataljon ABHO nameću potrebu za kontinuiranim osposobljavanjem i održavanjem visokog nivoa obučenosti pripadnika te jedinice, kako bi oni bili spremni da brzo i efikasno reaguju kada god to okolnosti nalažu.

J.B.

Foto: Ministarstvo odbrane

Ostale vesti

back-to-top