Ko je odgovoran za ovakvu sliku?

Postavljeno: 17.08.2021

Zatekli smo je u Kosančićevoj ulici, iza Doma sindikata. Građani bi izvesno rekli da je zadatak Javnog komunalnog da otpad ukloni. U Javnom komunalnom, međutim, kažu da oni redovno prazne kontejnere i čiste naše ulice i parkove, ali da građani u kontejnere odlažu i smeće koje tamo ne pripada, ne koriste reciklažne kontejnere i nepravilno odlažu svoj otpad

Razbacane kutije oko kontejnera iza Doma sindikata privlače pažnju prolaznika, ali su i deo pogleda sa terase tamošnjeg bifea i sa prozora okolnih zgrada. Istina je da su kutije mogle biti sklopljene i da sve nije moralo ovako da izgleda.

U Javnom komunalnom preduzeću Kruševac baš o tome govore kada apeluju na sugrađane da se savesno odnose prema odlaganju otpada. Jer, koliko god da oni čiste, pitanje je mogu li stići nas koji neštedimice prljamo. U JKP upozoravaju da tako nastaju, ne samo gomile otpada pored kontejnera, nego i brojne divlje deponije.

– JKP „Kruševac“ neprestano radi na ukljanjanju divljih deponija, broj deponija se u velikoj meri smanjuje, ali još uvek postoje lokacije gde se one neprestano stvaraju – kaže za

KruševacGrad Andrijana Cvetković, zadužena za odnose sa javnošću u tom preduzeću.

– Pored komunalnih kontejnera na teritoriji grada postoje reciklažni kontejneri za plastiku, staklo i PET ambalažu koje na žalost koristi malo sugrađana. Stalno apelujemo na građane da ih koriste, da ne bacaju otpad na mestima koja za to nisu predviđena, jer pravilnim odlaganjem otpada i njegovim odvajanjem na reciklažni i komunalni otpad ne samo da čuvamo lepu sliku grada već vodimo računa o našoj životnoj sredini – dodaje ona.

JKP Kruševac u saradnji sa Gradskom upravom radi na uklanjanju divljih deponija, uz sredstva obezbeđena kroz projekat Ministarstva za zaštitu životne sredine. Ovaj projekat, pored divljih deponija, usmeren je i na reciklažu otpada, za šta je u okviru Javnog komunalnog postavljen i reciklažni centar, podseća Cvetkovićka.

Kao grad koji raste, Kruševac nesporno povećava i potrebe za komunalnim uslugama. Možda bi više posuda za otpad i njihovo češće pražnjenje pomogli, ali samo donekle. Ključ je, ipak, u našim navikama, a njihov svedok su smetlišta i divlje deponije koje se iznova rađaju posle svakog čišćenja. Zato, pre nego što prozovemo komunalce, proverimo šta smo mi uradili da svoj grad nepotrebno ne prljamo.

Lazar Simonović

Ostale vesti

back-to-top