Knjige koje svi treba da pročitamo

Postavljeno: 28.03.2021

I ovog vikenda predstavljamo vam prikaze tri knjige po izboru Vesne Pešić, profesorke srpskog jezika i književnosti

1. Slika Dorijana Greja – Oskar Vajld

Čitajući roman Slika Dorijana Greja čovek može pomisliti kako je lepo stariti. Dorijan Grej je želeo da ostane većno mlad i sklopio je tajni, mračni savez. Portret koji je uradio njegov prijatelj Bazil Holvard, stari i oslikava grozote njegovog razvratnog života. a mladić koji i posle osamnaest godina ne stari, postaje ubica. U romanu se prepliću realnost i fikcija, lepota i zlo, ljubavi i propast.

2. Dnevnik – Vitold Gombrovič

Dnevnik je lirski zapis o lepoti Argentine u kojoj je bio više od dve decenije, traktat o piscima, umetnicima, polemika sa protivnicima. Govorio je ljudima i njihovim naravima u Parizu i Berlinu, o misteriji muzike, slikarstva i sna. Pokušao je da odgonetne tajne života i stvaranja ali se ambicioznom Poljaku smrt rano podsmehnula.

  1. Kroz pustinju i prašumu – Henrik Sjenkjevič

Detinjstvo se ne može zamisliti bez ove knjige. Da bi se kasnije čitao “Quo vadis?” mora dečija mašta da prođe “kroz pustinju i prašumu”. Sjenkjevič  je početkom 20.veka dobio Nobelovu nagradu, a mudrost koja je ključ njegovih romana dopire do naših vremena. Pisac je sačuvao tu nadmoćnost da zna šta je ružno, a šta je lepo. Mnogo lepih avantura, pejzaža, osećanja možete naći u najčitanijem dečijem romanu.

V.P. – M.S. 

Ostale vesti

back-to-top