Knjige koje svaki osnovac treba da pročita

Postavljeno: 04.05.2021

Digitalno doba u kome živimo udaljilo je decu od čitanja. Smart uređaji okupiraju pažnju mladih, te ne ostaje previše vremena za knjige, sem lektira koje se čitaju “za ocenu”. Zbog čega je čitanje važno i zašto je bitno početi u školskom uzrastu, objasnila nam je Tatjana Jočić Siketić, profesorka srpskog jezika i književnosti

– Pored uobičajenih, pragmatičnih razloga, poput bogaćenja rečnika, koji je, nažalost, sve oskudniji, pa deca uglavnom barataju sa desetak prideva, koje uporno vrte, jer nemaju u aktivnom, možda ni u pasivnom rečniku druge, ja bih ipak najpre navela nešto drugo, ono čarobno. Kada se setim svog detinjstva, neizostavno pomislim i na knjige, biblioteku, i kako smo se utrkivali ko će više pročitati i svoje utiske podeliti sa grupom dece, vršnjaka. Današnja deca su odmalena uključena u neke druge, naizgled važnije trke, za što bolje baratanje engleskim jezikom, na primer. Ne kažem da ne treba, naprotiv, treba i te kako, kao i uključenost u ma koji sport, a o kompjuterskom mišu kao omiljenom ljubimcu da ne pričam, ali ukratko, knjiga je u zapećku, a to nije dobro – kaže Tatjana Jočić Siketić za KruševacGrad.

Prema njenim rečima knjiga čoveka obogaćuje i daje mu moć. 

– Ta moć počinje od nadahnuća. Umetnost pokreće u nama ideje, postajemo kompletniji, preispitujemo sebe, druge, tragamo za istinom i najzad, postajemo bolji ljudi. Zato je, ma kako teško biti profesor književnosti danas, to ujedno i divno zbog onih trenutaka kada sa drugima delimo svoja razmišljanja, zaključke, pa i osećanja. Uz knjigu svakako postajemo senzibilniji, time i ranjiviji, ali takođe i čvršći i stabilniji, kadriji da se snađemo i nađemo onu zlatnu meru u izazovnim, a i svakodnevnim situacijama – objašnjava ona.

Kako bi svoje učenike u OŠ “Nada Popović” podstakla na čitanje, ova profesorka je napravila malu biblioteku u kabinetu za srpski jezik. Tu su se našli brojni zanimljivi naslovi koji nisu obuhvaćeni školskim programom. Ovom prilikom ona je za naše čitaoce izdvojila deset knjiga koje svako dete treba da pročita.

– Nije mi bilo teško da sastavim svoju listu omiljenih knjiga, jer ih preporučujem s vremena na vreme, a neke i ,,dovučem“ u školu, i uvek sam silno ponosna kad među potpisima čitalaca naiđem na ime nekog svog učenika. Ipak, moj entuzijazam i splašnjava, jer za knjigu treba strpljenja i mnogo ljubavi, da nas ohrabruju i roditelji, izgovora za nečitanje je napretek, a neki su donekle i prihvatljivi. Ipak, podvući ću da postoje i raspusti, kada bi zaista trebalo insistirati na odlasku u biblioteke i istrajati u biranju one prve omiljene knjige, koja bi, nadam se, otvorila vrata drugoj, trećoj, stotoj… – ističe ona.

Knjige koje svaki osnovac treba da pročita:

1.  ,,Srce“ – Edmondo de Amičis

2. ,,Kozeta” – Viktor Igo

3. ,,Male žene“ – Luiza Mej Alkot (nekad sa prevodom ,,Devojčice“, prikladnijim, po mom skromnom mišljenju

4. ,,Bosonogo djetinjstvo“ – Branko Ćopić

5. ,,Tata dugonja“ – Džin Vebster

6. ,,Zbogom, mojih petnaest godina“ – Klod Kampanj

7. ,,Dobar vetar, Plava Ptico“ – Berislav Kosier

8. ,,Hajdi“ – Johana Špiri

9. ,,Leto kad sam naučila da letim“ -Jasminka Petrović

10. ,,Adalbertova sećanja“– Anđela Naneti

Tatjana Jočić Siketić

Marija Stanković

Ostale vesti

back-to-top