Knjige koje svaki osnovac treba da pročita

Postavljeno: 24.05.2021

Ove nedelje predstavljamo vam prikaze dve knjige po izboru Tatjane Jočić Siketić, profesorke srpskog jezika i književnosti:

“Tata dugonja“ , Džin Vebster

Ovaj roman je pisan u epistolarnoj formi, a pisma piše mlada devojka, kojoj se pružila prilika da upozna svet mimo sirotišta, u kojem je odrasla. Uslov za taj nov put, neočekivanu šansu, pruža joj nepoznati dobročinitelj, a priliku za studiranje stekla je svojom marljivošću, skromnošću, produhovljenošću.

Devojka plemenitom neznancu koji joj plaća školovanje piše o svemu što zapaža i doživljava, a čitaoci sa nestrpljenjem iščekuju kraj, koji je vrlo neočekivan i vedar! Tada, zajedno sa glavnom junakinjom, upoznajemo Tatu Dugonju. U priči je uživao i moj sin sa nekih petnaestak godina, a preporuku je uvažila i jedna, sada devojka, iz škole ,,Vuk Karadžić“. Dopala joj se, pa što ne bi i drugim osnovcima?

,,Zbogom, mojih petnaest godina“, Klod Kampanj

Kao i prethodni romani, i ovaj francuski roman je ekranizovan, ali koliko mi je poznato, u Srbiji serija nije nikad prikazana. Priča prati sudbinu dece bez roditelja, čija se sudbina prepliće sa neobičnom sudbinom mladića koji je nešto od njih stariji, i u koga se zaljubljuje petnaestogodišnja devojčica. Ovu sam knjigu sa zadovoljstvom poklonila jednoj svojoj učenici, koja ju je zaslužila svojom posvećenošću književnosti i jeziku, a utisci su joj bili snažni, baš kako sam očekivala. Devojčica Fani, glavna junakinja, upoznaje čudnu vršnjakinju, što dodatno zapliće radnju i čini je uverljivom. Kako naziv nagoveštava, ima i sete, opraštanja od detinjstva. Volela bih da opet pročitam ovaj popularni roman o odrastanju.

T.J.S. – M.S.

Ostale vesti

back-to-top