Kamp “Dodir slobode” očarao učesnike, nadaju se novom druženju (VIDEO)

Postavljeno: 21.08.2021

Humanitarno udruženje za pomoć bolesnoj deci i mladima sa smetnjama u razvoju i invaliditetima “Čarapansko srce” uspešno je organizovalo prvi inkluzivni kamp pod nazivom „Dodir slobode“. Ideja je potekla iz želje da deca provedu više vremena zajedno, naročito posle veće pauze zbog korone, da druženje bude u prirodi, na čistom vazduhu uz osmišljene aktivnosti za druženje i učenje. Kamp je održan na Goču, a učesnici su bili smešteni u Dečjem odmaralištu Stanišinci

Danijela Jovanović, mama dečaka sa smetnjama u razvoju, prezadovoljna je kampom i smatra da je bio veoma koristan i zanimljiv njenom sinu.

– Mateji je kamp značio zbog socijalizacije, mogao je da uči od dece urednog razvoja. Bio je udaljen od kompjutera, TV-a, tableta, što je jako bitno. Boravak u prirodi i šetnja prijaju svoj deci. Mati se najviše dopao večernji zabavni program jer voli da peva i igra. Isto tako je učestvovao u kreativnim radionicama, što je jako bitno za njegovu finu motoriku. Deca su ga prihvatila sa puno ljubavi i simpatije – objašnjava ona.

Tokom kampa roditelji su ramenjivali iskustva.

– Dobila sam korisne savete za dalji rad sa Matom. Isto tako je prijala i promena sredine i udaljavanje od svakodnevnih obaveza. Ovo iskustvo bi svakako ponovila. Pozvala bih sve roditelje dece sa smetnjama u razvoju da se priključe, jer je mnogo lakše ako svoj problem podele sa nama – ističe ona.

 

U prirodnim lepotama Goča, smenjivale su se likovne, muzičke, dekupaž radionice, te radionice izrade nakita, bedža, ukrasa, sportske aktivnosti, jutarnja gimnastika, šetnje, zabavni večernji programo, maskenbalom. Sve je rađeno u saradnji sa animatorima iz odmarališta.

Trideset četvoro dece i mladih sa poteškoćama u govoru i motorici, cerebralnom paralizom, autizmom, slabovidošću i slepotom, kao i deca bez smetnji u razvoju, su pokazala kreativnost i pozitivnu energiju.

– Pod mentorskom palicom učiteljice Dragane Babić za kreativne i profesorke Milene Popović za muzičke radionice, deca i mladi, zajedno sa roditeljima i pratiocima, stvorili su divne ručne radove i upoznavali različite muzičke instrumente u ritmu najlepših zvuka srca ove inkluzivne priče – navodi Sara Popović, predsednica Udruženja “Čarapansko srce”.

Napominje da su mladi sa smetnjama u razvoju iz Udruženja „Osmeh na dlanu“ i „Udruženja za pomoć osobama sa autizmom“ Kruševac, koji su tokom kampa uložili energiju i pokazali svoje kreativne sposobnosti, dokazali da se ljubav deleći se -umnožava

Mladi su uživali i u predstavi „Prljavo i čisto nije isto“, koju su, došavši zbog učesnika kampa na Goč, izvele kruševačke glumice, sestre Nestorović.

– Da je ljubav jedina stvar na svetu koja se deljenjem umnožava, dokazali su i naši dragi polaznici kampa – objašnjava ona.

Kamp je trajao četiri dana, a pošto se pokazao kao izuzetno uspešan i deci zanimljiv u “Čarapanskom srcu” se nadaju da će ponovo organizovati nešto slično.

– U dolasku na kamp najčešće pitanje dece je bilo ono čuveno: “Kad stižemo?”. U povratku sa kampa pitali su: “A kad ćemo da se vratimo na Goč?” Nažalost, mi u ovom trenutku ne znamo odgovor na ovo pitanje, ali se nadamo da ćemo uz pomoć Grada Kruševca i humanih ljudi uspeti da ponovo nacrtamo osmeh i radost na licima naše dece i mladih i usrećimo ih na adresi Zlatni potok, srećan broj 3 – kaže Popovićka.

Kamp pod nazivom „Dodir slobode”, trajao je četiri dana, a organizovan je pod finansijskim pokroviteljstvom Grada Kruševca.

M.S.

Foto i video: Udruženje “Čarapansko srce”

Ostale vesti

back-to-top