Kako Kruševac obeležava Vidovdan

Postavljeno: 27.06.2020

Bdenijem i pomenom, polaganjem venaca i cveća na Spomenik kosovskim junacima i na druga spomen obeležja u Gradu, otvaranjem novih radova i završetkom ranije započetih, te dodelom Vidovdanske nagrade, priznanja  i plaketa Kruševac u nedelju, 28. juna, obeležava Dan Grada – Vidovdan, koji se u Srbiji praznuje kao verski i nacionalni praznik. Tog dana se obeležava i 631 godišnjica bitke na Kosovu

Program koji se povodom Vidovdana u Kruševcu tradicionalno organizuje ove godine je ostao u senci epidemije korona virusa, a potom i izbora, te je smešten u svega nekoliko dana pred praznik. U uobičajenim okolnostima trajao bi tokom celog juna. 

Obeležavanje Vidovdana počinje 27. juna u 17 časova bdenijem u crkvi Lazarici. U nedelju ujutru je liturgija, nakon koje sledi litija do Spomenika kosovskim junacima, gde sveštenstvo kruševačke eparhije služi pomen. Nakon toga kreće se ka kasarni „Car Lazar“ gde će vladika kruševački David osveštati kamen temeljac za crkvu koja se posvećuje knezu Lazaru. 

Predstavnici Grada Kruševca u nedelju ujutru najpre polažu cveće na spomenike na Slobodištu, na Fontani i na Bagdali. 

Tačno u podne kod Spomenika kosovskim junacima  počinje državna ceremonija polaganja cveća, koju organizuje Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova. Ceremoniju će predvoditi izaslanik predsednika Srbije, ministar Zoran Đorđević.

Pola sata kasnije vence i cveće će položiti delegacije Grada Kruševca i pobratimskog grada Bijeljine, te predstavnici brojnih udruženja i organizacija. 

Tokom dana na Trgu Kosturnica će biti otkriven i osveštan Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, a domaćini i gosti će potom obići i novopostavljeni jarbol na Bagdali. 

Za 18 časova je zakazana svečana sednica Skupštine grada na kojoj će biti uručene Vidovdanska nagrada, pohvale i plakete. Na poslednjoj sednici Skupštine grada u tom sazivu odbornici su doneli odluke o dobitnicima te je Vidovdanska nagrada, najveće gradsko priznanje, pripala svim zaposlenima u kruševačkoj Bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje. Plakete su pripale Policijskoj upravi za doprinos u sprovođenju mera u borbi protiv korona virusa i Centru  ABHO za doprinos u organizovanju privremene kovid bolnice u gradu. Posthumno, plakete su dodeljene  Zoranu Vuliću, dugogodišnjem predsedniku Saveta MZ Bivolje, preduzetniku i Vladimiru Tasiću, lideru kruševačkog SPS-a, uglednom pravniku i nosiocu odgovornih funkcija u gradu. Dodeljeno je i 12 pohvala. 

U okviru ovogodišnjeg Vidovdanskog programa Kruševačko pozorište na otvorenom, na sceni na Slobodištu izvodi predstave, večeras se u Legatu Milića od Mačve, a potom u porti crkve Lazarice održava triptih Raspeto Kosovo. U subotu, 27. juna, takođe se igra Vidovdanski šahovski turnir.   

Grad Kruševac je, u susret Vidovdanu, održao i tradicionalnu akciju Treće dete, u kojoj je podeljeno 58 poklon čestitki za treće, četvrto i peto dete u porodici, rodjenoj u prvoj polovini godine te dodelio nagrade najboljim đacima. 

J.B. 

Ostale vesti

Komentari

  1. Marija kaže:

    Da li ce biti viteskih junaka na nad 28.06.2020 u okviru porte

1 thought on “Kako Kruševac obeležava Vidovdan

Comments are closed.

back-to-top