Jubilej Atletskog kluba Kruševac – staze koje život znače

Postavljeno: 05.12.2017

Ove godine Atletski klub Kruševac obeležava četvrt veka obnove rada. Na svečanoj Skupštini Kluba, planiranoj za kraj ove, odnosno početak naredne godine, biće prikazan film o uradjenom tokom protekle dve i po decenije. Osim predanog rada sa najmladjim i obezbedjivanja znatno boljih uslova za treninge, pojačan je trenerski kadar te oformljena sudijska organizacija, neophodna za organizovanje ozbiljnih takmičenja

Sekretar Atletskog kluba Kruševac, Goran Begović

U godini u kojoj Atletski klub Kruševac obeležava četvrt veka obnove rada njegovi članovi osvojili su pedesetak medalja na takmičenjima na državnom i na nivou centralne Srbije. Rezultati sa jednog od takmičenja, koji ovdašnji Klub sa stotinak registrovanih članova postavljaju na drugo mesto u Srbiji, iza Vojvodine koja ima četiristo članova, značajni su. To u razgovoru za GRAD kaže sekretar Atletskog kluba Kruševac i atletski trener, Goran Begović. Potvrdjuje novinarsku konstataciju da je i „glavni operativac u Klubu“ ali dodaje „srećom više ne i jedini“ jer se, uporedo sa povećanjem broja članova u Klubu, povećao i broj trenera.

– Ako želiš da u Klubu ima više dece,  da kvalitetno radiš, da se se atletska priča širi mora da bude uključeno više ljudi, više trenera. Naša ideja, ambicija, je da Kruševac ima ozbiljan Atletski klub i da bude prepoznatljiv po atletici, a da ovih dvadeset pet godina bude tek početak – kaže Begović.

Anja Nedeljković (u sredini) prvakinja Srbije u brzom hodanju na 600 metara

Pomenute medalje i uspesi došli su kao rezultat višegodišnjeg rada sa najmladjima.

– Atletski Klub Kruševac je 2012. godine preko Atletskog saveza Srbije, ušao u program Kids atletiks, kada smo se okrenuli najmladjoj populaciji i započeli omasovljene Kluba. U medjuvremenu smo, 2015. godine, dobili atletski stadion i obezbedjeni su znatno bolji uslovi za rad. Rezultati su došli i  Kruševac se danas nalazi medju jačim atletskim centrima u Srbiji. To se vidi i po tome što Klub od Atlestkog saveza Srbije dobija da organizuje ozbiljna takmičenja. U ovoj godini smo imali Mladju juniorsku Balkanijadu, državna prvenstva za juniore, seniore, mladje pionire, finale Velike nagrade – navodi Begović.

Atletski klub je, podseća on, obnovljen 1992. godine kada je dolaskom Vere Nikolić, nekadašnje olimpijske šampionke, u Kruševac, ponovo pokrenuta priča o atletici u našem gradu.

Pred Atletskim Klubom su novi planovi i izazovi.

– Na žalost još uvek namamo rešeno pitanje zimskih treninga. Ideja je da napravimo takozvani atletski tunel, dug 60 metara, za ravno trčanje i za skok u dalj, što bi pomoglo da zaokružimo trenažni proces tokom godine.  Plan je da tunel bude ispod tribina, koje bi se gradile sa druge strane stadiona. To bi otvorilo mogućnost i  za organizovanje atletskih mitinga – kaže on.

Objašnjava da su te tribine bile predvidjene prvobitnim projektom stadiona te da bi taj projekat morao da bude izmenjen zbog tunela. Očekuje da će tokom naredne godine biti završeni idejno rešenje i projekat, kada će se znati i koliko bi sve to koštalo. U medjuvremenu je Atletski klub konkurisao kod Atletskog saveza Srbije za tartan trake koje će biti neophodne za takav tunel.

Ekipa 2007. godište vicešampion Srbije u dečijoj atletici

Begović napominje da je Klub zajedno sa Sportskim savezom Grada učestvuje na manifestacijama koje promovišu sport. Predstavnici Kluba, takodje u školama održavaju časove promovišući atletiku.

Cilj nam je da decu i roditelje upoznamo sa mogućnostima koje imamo. Broj dece koja nam dolaze se, generalno povećava, pogotovu kada je lepše vreme, kada smo na stadionu. Nije neophodno da sva deca ostanu u atletici ali je bitno da „prodju“ kroz atletiku, jer je ona osnov za ostale sportove. Neosporno je da imamo talentovanu decu, a naše je da, uz podršku Grada radimo i da se trudimo  da im pružimo najbolje – zaključuje Begović.

J.B.

 

Podsećanje

– Počeci atletike u Kruševcu vezuju se za 1947. godinu kada je u okviru sportskog društva „14. oktobar“ oformljena atletska sekcija. Sa razmacima, sa više ili manje uspeha to je decenijama funkcionisalo, kroz seoska takmičenja i kroseve. Bilo je nekoliko veoma dobrih rezultata na republičkom nivou, bilo je talentovanih takmičara koji su odlazili u druge gradove i pravili dobre rezultate – kaže Goran Begović, sekretar Atletskog kluba Kruševac.   Medju njima je, podseća Begović,  pre svega Dragan Lazović, koji je u juniorskoj kategoriji bio odličan skakač u dalj. Zanimljivo je da je biznismen, Miroslav Mišković, bio odličan sprinter, a nakon Kruševca trenirao je u Kragujevcu i Beogradu. Atletiku su u Kruševcu tokom osamdesetih obeležile skakačica u vis, Sanja Ćirić te Dragana Prepelić koja je bacala kuglu.

O klubu

Atletski klub Kruševac ima stotinak članova, medju kojima je šezdesetak registrovanih takmičara koji mogu da nastupaju. U Klubu su licencirani treneri Goran Begović, Aleksandar Jovanović, Dejan Dobrosavljević, Danica Točilovac, Jelena Šućur i Marija Tomić, koja je ujedno i predsednik Sudijske organizacije. Sudijska organizacija, koja deluje kao ogranak Kluba, ima 50 ispitanih atletskih sudija. Njih desetak je sudilo Balkanijadu u Novom Pazaru, a četvoro Evropsko prvenstvo u dvorani, tako da već imaju  iskustvo na medjunarodnim takmičenjima. Cilj je da Klub ima ekipu od 60-tak sudija koji bi sampostalno mogli da iznesu veće takmičenje.  Predsednica Atletskog kluba Kruševac je Spomenka Obradović, a sekretar je Goran Begović.

 

 

Uspesi

Medju pedesetak medalja koje su ove godine osvojili takmičari Atletskog kluba Kruševac jedanaest je na državnim prvenstvima, a ostale su na prvenstvima Centralne Srbije. Osim toga pregršt medalja atletičari su doneli i sa brojnih mitinga te Letnje i Kros lige centrale Srbije. Medju najznačajnija odličja spadaju prvo mesto Anje Nedeljković u hodanju na 600 metara na Prvenstvu Srbije u dvorani za mladje pionirke. Na istom takmičenju Milica Slavković osvojila je prvo mesto na 50 metara sa preponama. Anja je takodje bila treća u hodanju na 1.000 metara na Prvenstvu Srbije u dvorani za starije pionire i pionirke. Na Prvenstvu Srbije za mladje pionire i pionirke Anja je takodje pobedila u hodanju na 600 metara, a Milica bila druga na 50 metara sa preponama. Na tom takmičenju Nikola Terzić bio je drugi u bacanju kugle, a Petar Vitić treći u bacanju diska. Na Prvenstvu Srbije za seniore i seniorke Jovan Spasić osvojio je treće mesto u bacanju kladiva, a na Finalu Kupa Srbije za pionire i pionirke Miona Ilijević bila je treća u bacanju diska. Na državnom ekipnom Prvenstvu u dečijoj atletici ekipa 2007. godišta Atletskog kluba Kruševac osvojila je drugo mesto. Ina Marković je bila je treća u kategorji mladjih seniorki na 6.000 metara na Prvenstvu Srbije u krosu.

Ostale vesti

back-to-top