Izbori u DS-u – i Kruševljani izabrali Šutanovca

Postavljeno: 25.09.2016

Na prvim neposrednim izborima za predsednika Demokratske stranke, već u prvom krugu glasanja pobedio je Dragan Šutanovac, za koga se opredelilo 59 posto članova DS-a koji su izašli na glasanje.

Pravo da odlučuje ko će ubuduće biti šef DS imalo je 18.300 članova, a to svoje pravo juče je iskoristilo 60,71 odsto, odnosno nešto više od 11.000, na 130 otvorenih biračkih mesta.

U Kruševcu je na stranačke izbore izašlo stotinu glasača, a Šutanovcu je glas dalo čak 77 odsto. Bojanu Pajtiću poverenje je ukazalo 11 odsto. Po šest odsto dobili su Srboljub Antić i Zoran Lutovac.

Novi predsednik demokrata se u svom prvom obraćanju javnosti nakon izbora zahvalio svim demokratama i svima koji su glasali, ocenivši da su neposredni izbori “novi model kojem će težiti i druge stranke”.

– Želimo da već na sledećim izborima pobedimo ovaj katastrofalan režim. Ovo je početak nove epohe u kojoj će DS nuditi rešenja za probleme koji tište građane. Politika DS će biti bazirana na potrebama običnog čoveka i njegovom životu – rekao je Šutanovac, dodajući da on i njegov tim smatraju da ne postoji nijedan zakon koji je dovoljno dobar da ne može da se promeni.

– To će biti prioritet DS u parlamentu. Bez obzira na kadrovske promene, mi smo jedan tim i svi će raditi kao jedan. DS će se od danas sabirati, a ne više oduzimati. Moramo da vratimo omladinu u DS, snagu Foruma žena i da se posvetimo mnogo ozbiljnijem radu na terenu. Već na prvoj narednoj sednici parlamenta imaćemo potpuno drugačiji nastup nego ranije – istakao je Šutanovac

Inače, članovi DS-a juče su birali i petoro potpredsednika Stranke. Za pet potpredsedničkih mesta borilo se 12 kandidata – Gordana Čomić, Nataša Vučković, Tamara Tripić, Miloš Đajić, Nada Kolundžija, Nađa Higl, Dragoslav Šumarac, Igor Salak, Dragan Domazet, Bogdan Tatić, Jovan Marković i Branislav Lečić.

Šutanovac je na svom tviteru objavio da su pobede ostvarili i kandidati koje je predložio za potpredsednike stranke: Tamara Tripić, Jovan Marković, Branislav Lečić, Igor Salak i Nada Kolundžija.

BIOGRAFIJA

Šutanovac je rođen 1968. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i Šestu beogradsku gimnaziju. Diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, odsek hidroenergetike, a specijalizovao se u oblasti bezbednosti. Završio je specijalne kurseve u Sjedinjenim Američkim Državama, a ima i diplomu američko-nemačkog Maršal centra za bezbednosne studije u Garmiš-Partenkirhenu.

Član je Demokratske stranke od 1997. godine. Bio je član Opštinskog odbora Zvezdara, član Izvršnog i Glavnog odbora, kao i Predsedništva DS. Član je Predsedništva Demokratske stranke za region Beograda. U decembru 2010. godine izabran je za potpredsednika stranke. U novembru 2000. godine imenovan je za specijalnog savetnika ministra unutrašnjih poslova SRJ.

Godine 2001. bio je pomoćnik saveznog ministra unutrašnjih poslova. Naredne dve godine bio je predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Republike Srbije.

U tri navrata biran za poslanika u Skupštini Republike Srbije. Na lokalnim izborima 2000. i 2004. godine izabran je za odbornika u Skupštini grada Beograda.

Obavljao je funkciju ministra odbrane u Vladi Srbije u periodu 2007-2008. godine. Na istu funkciju izabran je i u Vladi Mirka Cvetkovića 2008. godine. Posle republičkih izbora 2012, ali i 2014. poslanik je u Skupštini Srbije. U vladi u senci, koju je u martu 2015. formirala Demokratska stranka, izabran je za ministra policije.

Ostale vesti

Komentari

  1. Mikan Ilić Šiljegovac kaže:

    Tuga. Dotakosmo dno. Ambis. Do pre neku godinu imali smo na hiljade ljudi koje smo učlanjavali čim im nađemo posao, plus njihovi članovi prorodica, a sad ovo??? Kad sam video da teško da ćemo u Kruševcu da imamo i 100 člana koji žele da glasaju na najvažnijim našim stranačkim izborima, sve mi je jasno. Ovo je rezultat i Baneta, i Pajtića, i Šuleta… Nadam se da bar sad lepo Katančević zasluženo ode, imao je čast da nas dovrši, mada objektivno nije nas samo razbucao.

1 thought on “Izbori u DS-u – i Kruševljani izabrali Šutanovca

Comments are closed.

back-to-top