+381 64 812 51 81
Naslovna » Politika » Iz zadnjeg reda: Šta smo sve naučili na jučerašnjoj Skupštini

Iz zadnjeg reda: Šta smo sve naučili na jučerašnjoj Skupštini

Da neki odbornici ne mogu da budu odbornici svoje stranke već izborne koalicije, a da drugi mogu čak i stranku da promene a ne samo izbornu koaliciju, i da je regularna praksa da službenici gradskih organa uprave kritikuju i komentarišu stavove članova zakonodavne vlasti,  podučilo nas je jučerašnje zasedanje gradskog parlamenta u Kruševcu

Samo dve sednice ranije, svedočili smo da odbornica može da napusti svoju izbornu koaliciju SPS – JS i istoimenu odborničku grupu, a da potom postane članica odborničke grupe Aleksandar Vučić za našu decu. Svedočili smo i da odbornik izborne koalicije SNS, može preći u odborničku grupu POKS-a. Tada smo naučili da je sve to u parlamentarnom životu grada moguće. 

Pre desetak godina naučili smo i da je moguće napraviti novu stranku unutar parlamenta, a bez izbora. Tome nas je naučio republički parlament.

Na jučerašnjoj sednici, pak, naučili smo i da ono što važi za jedne, ne mora i za druge. Ova pravila ne važe ako ste bili u izbornoj koaliciji Metla, iako ste u njoj bili član svoje stranke. I kada se izborna koalicija raspadne, predsednik će vas poučiti da ste osuđeni da nosite njeno ime, a ne ime stranke koju predstavljate. 

Naučili smo i da nema nikakvih sankcija, pa ni upozorenja predsedavajućeg, ako službenik izvršne vlasti, tačnije jednog od upravnih organa izvršne vlasti, komenatiše, tumači, pa i prekonosira pojedinim odbornicima. Citiram:

“Većina odbornika ima realistički i korektan pristup kada su u pitanu javna sredstva i sa druge imamo populističku diskusiju koja nije sagledavala mogućnosti i stanje budžeta i iznošenje želja i onoga što građani žele da čuju. Indikativno je što to pričaju ljudi koji su u nekom periodu bili u prilici da to i realizuju. Na svu sreću ti odbornici su u manjini“. Ovako je, naime, svoje poduže izlaganje za skupštinskom govornicom započeo Ivan Anđelić, načelnik Gradske uprave grada Kruševca. 

Anđelić je potom ubedljivo i jasno govorio o budžetu i investicijama, što je i bio dnevni red i  verujem da je to izlaganje pomoglo i odbornicima i javnosti da bolje razumeju ovu za većinu prilično komplikovanu materiju. Zašto je onda bilo potrebno da se, inače odlični argumenti, „onepristoje“ političkom upadicom? 

Da izvršna vlast često „disciplinuje“ zakonodavnu koja bi trebalo da je kontroliše, kao i da parlamentarna većina po pravilu „disciplinuje“ parlamentarnu opoziciju, nije novost u našoj parlamentarnoj praksi. Ali nije ni nešto što bi trebalo normalizovati i pustiti da se odomaći. 

Prosto zato što ne pristaje parlamentarizmu i obesmišljava ga. Nije ni pristojno, a u rečniku, podsetimo se, reč „parlamentaran“, znači, između ostalog,  „pristojan, učtiv, uljudan”. 

Istini za volju, kruševački parlament je mnogo bliže ovoj definiciji nego republički. Ovdašnji odbornici, bar većina njih, govore o onome što je na dnevnom redu, što se nikako ne može reći za našu nacionalnu zakonodavnu kuću.

N. Budimović

Da neki odbornici ne mogu da budu odbornici svoje stranke već izborne koalicije, a da drugi mogu čak i stranku da promene a ne samo izbornu koaliciju, i da je regularna praksa da službenici gradskih organa uprave kritikuju i komentarišu stavove članova zakonodavne vlasti,  podučilo nas je jučerašnje zasedanje gradskog parlamenta u Kruševcu Samo dve sednice ranije, svedočili smo da odbornica može da napusti svoju izbornu koaliciju SPS - JS i istoimenu odborničku grupu, a da potom postane članica odborničke grupe Aleksandar Vučić za našu decu. Svedočili smo i da odbornik izborne koalicije SNS, može preći u odborničku grupu POKS-a.…

Review Overview

Rejting korisnika 3.58 ( 4 glasova)
x

Proveri i

Milan Đuričić: Siguran sam da će Napredak uskoro izaći iz krize

Posle poraza od Rada u Kruševcu i ostavke kompletnog rukovodstva, kriza u kojoj se Napredak nalazi nije više samo rezultatska. ...

Povećava se broj pregleda u kovid ambulanti

Od početka ove nedelje u kovid ambulanti dnevno se obavi oko 350 pregleda, s tim da je u ponedeljak pomoć ...

Nove mere kriznog štaba: u subotu u podne sve se zatvara do ponedeljka, srednjoškolci prelaze na onlajn nastavu

Na današnjoj sednici Kriznog štaba dogovoreno je pooštravanje protivepidemijskih mera, ali u mnogo manjem obimu od onog koji je tražio ...

Oaza mirisa i boja: Osmomartovska izložba cveća

Tradicionalna Osmomartovska prodajna izložba cveća, koju organizuje Javno komunalno preduzeće, otvorena je u foajeu Kruševačkog pozorišta. Posetioci mogu da pogledaju ...

Goodyear kupio Cooper tire, novi američki gigant u Kruševcu

Nakon što je nedavno saopšteno da američka multinacionalna kompanija za proizvodnju guma Goodyear kupuje kompaniju Cooper tire, čija jedna od ...