Ivona Pleskonja izlaže u Umetničkoj galeriji

Postavljeno: 09.03.2020

Izložba 11 snaga Ivone Pleskonje obuhvata slike i grafike nastale kao serija radova u kojima nastavlja da istražuje sebe i druge, dosledno negujući figuraciju i portret, kao dominantne odlike njene umetničke prakse, kaže Biljana Grković, istoričarka umetnosti koja je i kustos ove izložbe

– Usmerena na čoveka, njegovu prirodu, i otkrivanju iskonskih ljudskih identititeta koje stavlja u središte pitanja opstanka, “11 snaga” su simbolični nosioci dodeljenih dominantnih osobina: Identitet, Stvaranje, Saosećajnost, Promena,  Istrajnost, Rad, Sreća, Blagost, Um, Realizacija i Ljubav, povezani univerzalnim vremenom koje poništava odnos prošlog i sadašnjeg – objašnjava Grković.

Seriju slika i grafika “11 snaga”, posle izlaganja istovremeno u tri izložbena prostora 2019. u Beogradu, Ivona Pleskonja prvi put predstavlja na objedinjenoj postavci u Umetničkoj galeriji u Kruševcu.  

„U okviru kontemplativne prakse hrišćanske filozofije, Pleskonja usmerava svoje interesovanje na vizantijsku tradiciju slikanja ikona i isihazam, koji najviši likovni izraz dostiže u delu Andreja Rubljova, nastojanjem da se likovnim elementima izrazi eshatološka dimenzija kroz lik svetitelja koji postaje medijum između Boga i vernika u molitivi”, navodi istoričarka umetnosti Nataša Radojević u katalogu izložbe, dodajući da “vizualizacija duhovne dimenzije prosvetljenja sugeriše promenu i beleži trenutak koji sublimira vreme u beskonačnost, istovremeno objedinjuje kretanje i apsolutni mir, u kome se sve događa ali i prestaje u sinergiji uma, tela i duha”.

“Filozofija zen budizma inspirisala je Ivonin rad na više nivoa, prevashodno se odnosi na način na koji umetnica stupa u odnos sa svetom kroz samospoznaju odnosno uvid, putem koga preobražava portretisane emotivnim i duhovnim procesima sopstvenog bića. U radu je prisutna redukcija, nema prostorne odrednice u pozadini slike koja bi ometala pogled, već ukazuje na prazninu, metafizičku dimenziju prostora i vremena u kojoj se prošlost, sadašnjost i budućnost sažimaju u kružnom kretanju večnosti”, konstatuje još Nataša Radojević. 

Ivona Pleskonja rođena je 1974. godine u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi profesorke Anđelke Bojović. Doktorirala na FLU, Odsek slikarstvo, u klasi profesora Dimitrija Pecića, 2017 godine. Bila je stipendista fonda Madlena Janković kao mladi talenat. Član je ULUS-a od 1998 godine. Izlagala je na više samostalnih i brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica nekoliko nagrada.

Izložba “11 snaga” Ivone Pleskonje biće otvorena do 5. aprila.

Ostale vesti

back-to-top