Istražujemo poreklo imena sela: Trmčarske mnogobrojne trmke

Postavljeno: 01.10.2022

Trmčare, nekada poznato po vodenicama potočarima, najverovatnije je dobilo ime po starom, srednjovekovnom zanatu, kojim se bavio veliki broj meštana ovog sela. Detaljnije o tome pisali su Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

Nekada se za potrebe Lazarevog dvora proizvodila čuvena medovina. Vino je, prema Kostićevom zapisu, dolazilo iz župskog kraja, dok se med proizvodio u trmkama postavljenim na mestu današnjeg sela Trmčara. Netaknuta priroda omogućila je proizvodnju kvalitetnog meda, pa je Lazar, prema verovanju, baš ovaj med prodavao i poklanjao drugim vladarima.

Jugovićeva priča navodi i podatak da su meštani sela, baveći se ovim posebnim zanatom, trmke za pčele pleli od bele divlje loze.

Prema predanju, inspirisani srednjovekovnim pčelarstvom, ljudi su u ime sećanja na trmke za pčele i ljude koji su ih pravili (tzv. trmčari) selo nazvali Trmčare.

Inače, Trmčare je ratarsko seosko naselje razbijenog tipa, koje se prostire na dolinskim stranama Trmčarske reke, 10km južno od Kruševca. U blizini pravoslavnog hrama Svetog Jovana Krstitelja nalazi se izvor “lekovite vode” koji, prema predanju, pomaže kod zubobolje i bolesti očiju. Površina atara iznosi 777ha, a prema poslednjem popisu, zabeleženo je 656 stanovnika.

J. Aksentijević

 

 

 

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top