Istražujemo: Da li je Rasinski okrug trusno područje?

Postavljeno: 10.11.2021

Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, ove godine na teritoriji Grada Kruševca nije zabeležen ni jedan epicentar potresa, dok su u opštini Varvarin zabeležena dva, u blizini sela Parcane i Izbenica, sa jačinom 1,5 odnosno 1,6 stepeni Rihterove skale

Pojačan broj zemljotresa u Srbiji u prethodnom periodu, od kojih se kragujevački mogao osetiti u Rasinskom okrugu, dovodi do pitanja koliko se često tlo trese na teritoriji Grada Kruševca.

U predelu gde se graniče opštine Kruševac, Trstenik i Varvarin (od sela Parcane do Velike Drenove uključujući sela Lazarevac, Kamenare, Ljubava i druga) se, prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, u poslednjih 10 godina dogodilo 27 zemljotresa, te je to lokalni predeo sa najviše potresa. Ovi zemljotresi su magnitude uglavnom ispod dva stepena Rihtera. Najjači zemljotres u ovom kraju desio se u junu 2018. godine, kod sela Parcane, sa jačinom od 2,6 stepena Rihterove skale.

Najjači zemljotresi u okolini Kruševca u poslednjih 10 godina su se dogodili kod Orašja 2020. godine (2,8) na Jastrepcu 2018. godine (2,7) i kod Đunisa 2013. godine (2,8).

Dva zemljotresa najbliža centru Kruševca dogodila su se u Bivolju, avgusta prošle godine (1,5) i u Lazarici 2016. godine (1,5).

Jedan od zemljotresa koji građani našeg okruga najviše pamte desio  se pre 11 godina u Kraljevu. Bio je jačine 5,4 stepena Rihterove skale. Tada je na području tog grada oštećeno 16.000 kuća, 8.500 stanova i još dosta drugih objekata, a bilo je i ljudskih žrtava.

Nešto stariji sugrađani sećaju se zemljotresa iz 1980. godine, koji je potresao Kopaonik. Zemljotres je bio jačine 5,9 stepena Rihterove skale i doveo je do toga da se tlo ne smiruje narednih 5 godina, te su nakon ovog, na Kopaoniku i okolini zabeleženi dodatni jači potresi.

Zbog drugih dešavanja te godine, slabije je upamćen zemljotres koji se dogodio na leto 1999. godine u okolini Trstenika, koji je bio jačine pet stepena Rihterove skale.

Iako su jedni od najjačih zemljotresa u Srbiji zabeleženi u okolini, Kruševac nije bio meta jačih zemljotresa.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top