Zemljotres nedaleko od Kruševca

Postavljeno: 10.05.2022

Večeras oko 21 i 40 u Kruševcu i okolini se osetio zemljotres, koji je, prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda bio magnitude oko 3,9 jedinica Rihterove skale,  u regionu mesta Deligrad, 16 kilometara severoistočno od Kruševca.

Za sada nema informacija o eventualnoj šteti na području Kruševca.

Teorijski intenzitet u epicentru procenjen je, prema navodima Republičkog seizmološkog zavoda, na V-VI stepena Merkalijeve skale, a zemljotresi takvog intenziteta mogu izazvati mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Podsetimo da je jutros u 9 časova i 20 minuta registrovan zemljotres magnitude 2,6 jedinica Rihterove skale u Čačku.

Inače, prethodni zemljotres na području Kruševca koji se osetio, odnosno privukao pažnju javnosti dogodio se 28. novembra prošle godine, a bio je magnitude 2,9 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Kruševac, 10 kilometara južno.  Tada je intenzitet u epicentru  procenjen na četiri stepena Merkalijeve skale.

Na području na kome se graniče opštine Kruševac, Trstenik i Varvarin (od Parcana do Velike Drenove uključujući sela Lazarevac, Kamenare, Ljubava i druga) se, prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, u poslednjih 10 godina dogodilo 27 zemljotresa, te je to lokalni predeo sa najviše potresa. Ti zemljotresi su bili magnitude uglavnom ispod dva stepena Rihtera.

Najjači zemljotresi u okolini Kruševca u poslednjih 10 godina su se dogodili kod Orašja 2020. godine (2,8), na Jastrepcu 2018. godine (2,7) i kod Đunisa 2013. godine (2,8).

Jedan od zemljotresa koji građani našeg okruga najviše pamte desio se pre 12 godina u Kraljevu. Bio je jačine 5,4 stepena Rihterove skale. Tada je na području tog grada oštećeno 16.000 kuća, 8.500 stanova i još dosta drugih objekata, a bilo je i ljudskih žrtava.

Nešto stariji sugrađani sećaju se zemljotresa iz 1980. godine, koji je potresao Kopaonik. Zemljotres je bio jačine 5,9 stepena Rihterove skale i doveo je do toga da se tlo ne smiruje narednih 5 godina, te su nakon ovog, na Kopaoniku i okolini zabeleženi dodatni jači potresi.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top