Iskustva projekta “Moj poslanik” – poslanici nedostupni, građani ne veruju da će dobiti odgovore na svoja pitanja

Postavljeno: 05.04.2021

Većina poslanika iz ovog dela Srbije neaktivna je u republičkoj Skupštini, građani uglavnom ne veruju da će, ako im postave pitanje dobiti i odgovor, a neretko strahuju i da se identifikuju ukoliko smatraju da pitanje nije po volji vladajućoj većini – ovo je kratki rezime iskustava tokom jednogodišnje realizacije projekta “Moj poslanik” koji za područje Rasinskog okruga vodi kruševački Edukativni centar

Praćenje rada narodnih poslanika, ali i mogućnost da građani na platformi “mojposlanik.rs” postave pitanje ili predlog našim predstavnicima u republičkom parlamentu, te da se tako jača uloga građana kao pojedinaca u procesu donošenja odluka, ideja je projekta “Moj poslanik” koju sa partnerskim organizacijama u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji sprovodi niška organizacija Proaktiv. Edukativni centar Kruševac je zadužen za realizaciju projekta u Rasinskom okrugu.

Područje Rasinskog okruga u republičkom parlamentu predstavlja petoro poslanika i poslanica, a projekat “Moj poslanik” pratio je njihovu aktivnost od njegovog konstituisanja. To obuhvata sve ono što su u Skupštini govorili o amandmanima, aktima, po poslovniku, replike, da li su postavljali poslanička pitanja…

– Od konstituisanja Skupštine u avgustu 2020. do sredine marta, praćenja su pokazala da je najaktivniji poslanik u Rasinskom okrugu u zbirnom broju javljanja, 17 za ovaj period, bio Zoran Tomić. Razlika od najaktivnijeg do narednog poslanika bila je znatna, naime, prva sledeća poslanica javila se sedam puta – objašnjava za KruševacGrad Ana Tomić, koordintorka projekta za Rasinski okrug.

Praćenje rada poslanika i poslanica samo je segment projektnih aktivnosti, jer je suština projekta da se unapredi komunikacija između građana i izabranih narodnih poslanika. U tom cilju je u okviru projekta u decembru kreirana platforma mojposlanik.rs preko koje građani i građanke Rasinskog okruga mogu direktno da postave pitanje narodnim poslanicima.

Pokazalo se, međutim, da građani nerado koriste ovu mogućnost. U Rasinskom okrugu na primer, niko nije poslanicima postavio pitanje preko ove platforme, a iskustvo kolega iz Niša pokazuje da je veoma mali odziv građana bio i u prethodnim godinama u drugim okruzima.

– Tu smo došli do prvog izazova u realizaciji projekta. Da bi građanima bolje predstavili platformu i pozvali ih da je koriste mi smo osmislili liflete koje smo dostavljali u poštanske sandučiće u Kruševcu, Brusu i Ćićevcu, odakle su i naši poslanici. Onda smo imali priliku da, kada ulazimo u zgrade, razgovaramo sa građanima. Iz te komunikacije smo shvatili da oni ne veruju da će dobiti odgovor i da će uzalud potrošiti vreme na postavljanje pitanja, ali i da je prisutan i strah de ostave ime i prezime ako misle da se pitanje neće dopasti vladajućoj koaliciji – kaže Ana Tomić.

Problema ima i u uspostavljanju komunikacije projektnog tima sa narodnim poslanicima, dodaje ona.

– Inicijalni kontakt je bio dobar nakon potvrđivanja mandata, da nam dostave biografije za platformu, ali nakon toga, iako smo pratili i poštovali njihove obaveze, nismo uspevali da organizujemo sastanak sa izabranim poslanicima – objašnjava Tomić, dodajući da praksa pokazuje da je najteže doći do poslanika iz redova vladajuće koalicije.

– To nije dobra poruka građanima i građankama. Mi se iskreno nadamo da u slučaju poslanika i poslanica iz Rasinskog okruga ovo nije neka zabrana komunikacije sa organizacijama civilnog društva, i da će obaveze koje imaju u republičkom parlamentu u narednom periodu dozvoliti da unapredimo saradnju, a sa ciljem da obezbedimo jačanje uloge građanana kao pojedinaca u procesu donošenja odluka – poručuje Tomić.

U okviru projekta, Edukativni centar je je organizovao i doručak sa medijima, na kome su predstavljene planirane aktivnosti i online platforma mojposlanik.rs. Ovaj događaj ujedno je bio i prilika za unapređenje saradnje organizacije sa predstavnicima regionalnih i lokalnih, elektronskih i štampanih medija koji, kako kaže naša sagovornica, treba da budu prirodni partneri zainteresovani za ovaj proces.

Projekat “Moj poslanik” će, uz podršku National Endowment for Democracy (NED), trajati do aprila naredne godine.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top