Intervju sa  Majom Marković, direktorkom RPK: I u 2020-toj suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni 

Postavljeno: 06.01.2021

Regionalna privredna komora u petak će, na tradicionalnom Božićnom privrednom doručku, dodeliti priznanja kompanijama i pojedincima za ostvarene rezultate u 2020. Godini. Ovoj dodeli prisustvovaće i ministarka privrede, Anđelka Atanacković koja je, inače, godinama unazad bila i predsednica Skupštine Privredne komore. U susret događaju koji će sumirati uspehe ovdašnjih privrednika, direktorku Komore, Maju Marković, pitamo kako u ovom trenutku izgleda privredna situacija u Kruševcu i Rasinskom okrugu, s obzirom na izazove sa kojima su se susreli tokom 2020.godine?

– Epidemija je prisutna u celoj zemlji pa i u Rasinskom okrugu. Naši privrednici i kompanije su od samog početka dobro organizovani i poštuju sve preporuke Kriznog štaba tako da je situacija za sada stabilna i nadamo se da će tako i ostati. Timskim radom privrede i institucija u Rasinskom okrugu uspeli smo da pomognemo privredu, sačuvamo radna mesta i likvidnost, vodeći računa o zdravlju ljudi.

Privreda Rasinskog okruga se relativno dobro prilagodila trenutnoj situaciji što pokazuje trend spoljnotrgovinske razmene koji je pozitivan. Prema podacima PKS RPK Kruševac za period januar – oktobar 2020.g.  spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga iznosi 426,2 miliona evra, veća  je za 3.1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Vrednost izvezene robe za prvih deset meseci 2020. godine  iznosi 238.5 miliona eura i u odnosu na isti period 2019. godine izvoz je povećan za  3.9 odsto. Ukupan uvoz Rasinskog okruga za prvih deset meseci 2020. g.  iznosi  187.7 miliona eura i u odnosu na januar- oktobar  2019. godine uvoz  je povećan za 2.1 odsto. U Rasinskom okrugu, za prvih deset meseci 2020. godine ostvaren je suficit u iznosu od  50.8  miliona eura, odnosno pokrivenost izvoza uvozom iznosi 127.1 odsto.

* Koliko imamo privrednih subjekata koji rade na ovom području, da li je bilo otvaranja novih i koliko, a koliko ih se zatvorilo?

– Od početka godine zaključno sa 18 .decembrom 2020. godine na teritoriji Rasinskog okruga posluju 11.122 privredna subjekta, od čega su 2.253 privredna društva, a 8.869 je preduzetničkih radnji. Kao i u prethodnim godinama i u ovoj godini je bilo programa podrške za samozapošljavanje kod Nacionalne službe za zapošljavanje, lokalnih samouprava, Fonda

za razvoj koji su ohrabrili fizička lica koja imaju ideju da pokrenu sopstveni posao. Broj novoosnovanih privrednih subjekata je 1.216 od čega je 1.094 preduzetničkih radnji i 122 privredna društva. Ukupno je od početka godine ugašeno 885 privrednih subjekata, tačnije 116 privrednih društava i 769 preduzetničkih radnji i ovaj broj ugašenih je na istom nivou kao i prošle godine.

* Kako očekujete da će se ovdašnji privrednici, prvenstveno mala i srednja preduzeća i preduzetnici, snaći sa dolaskom 2021. godine i rokovima za isplatu poreza i doprinosa na zarade koje su ove godine isplaćene kao pomoć Vlade Srbije?

– Privredna komora Srbije je svojim radom i angažovanjem, naročito u 2020. pokazala da zastupa interese preduzetnika i privrednih subjekata u skladu sa njihovim zahtevima. Mere koje je Vlada Republike Srbije donela u 2020. godini upravo su mere koje je predložila Privredna komora Srbije, a koje su predložene na osnovu inicijativa koje je privreda dala.

Nikada ranije glas privrede nije bio više poštovan nego što je to danas. Po rečima privrednika, baš za vreme pandemije  kovid-19, pokazala se izrazita potreba za postojanjem i delovanjem Privredne komore Srbije kao predstavnika privrede.

Kada pričamo o očekivanjima u narednoj godini,  nastavićemo da zastupamo interese privrede i kako je istakao predsednik Privredne komore Srbije, g-din Marko Čadež na sednici Skupštine PKS održane u decembru, dat je predlog mera nadležnim organima za dalje odlaganje poreza i doprinosa za kompanije koja ostvaruju do 120 miliona RSD godišnjeg poslovnog prihoda (milion evra).

* Koje mere podrške bi, prema vašem mišljenju, sada bile najpotrebnije ovdašnjim privrednicima?

– Najviše pogođeni sektori usled pandemije su sektor turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, tako da su dodatna finansijska sredstva ovim sektorima najpotrebnija. Država je 14. decembra počela isplatu još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara, šeste po redu koji dobijaju zaposleni u ovim sektorima.

Na sednici Skupštine PKS održane u decembru, predsednik Marko Čadež predložio je nadležnim organima paket novih mera, a neke od njih su i dalje odlaganje poreza i doprinosa za kompanije koja ostvaruju do 120 miliona RSD godišnjeg poslovnog prihoda (milion evra), refundacija dela troškova za zaposlene kojima se tokom vanrednih okolnosti skratilo radno vreme, hotelijerima i ugostiteljima smanjiti  PDV na hranu i piće sa 20 na 10 odsto, nastavak kreditiranja privrede po povoljnim uslovima u okviru garantne šeme, dodatne mere podrške za kompanije koje posluju u oblasti putničkog saobraćaja.

* Sa kojim pitanjima i zahtevima se članovi Regionalne privredne komore poslednjih meseci obraćaju ovoj svojoj poslovnoj asocijaciji?

– Najčešća pitanja su se odnosila na direktna davanja i pomoć države za otklanjanje štetnih efekata od pandemije kovid-19 na privredu. Budući da smo u jednom periodu imali zabranu kretanja i ograničenje rada pojedinih delatnosti, imali smo pitanja u vezi sa načinom organizacije poslovanja kao i o procedurama i načinu izdavanja dozvola za rad.  Imajući u vidu da je svaki privredni subjekat sam po sebi jedinstven bilo je dosta individulanih pitanja i inicijativa. U prehodnom periodu preko PKS je pokrenute su 63 inicijative od kojih su realizovane 42.

* Kakve su prognoze kada je o našoj privredi reč za 2021.godinu, s obzirom da se očekuje ekonomska kriza?

godinu obeležila je teška zdravstvena situacija izazvana epidemijom kovid-19. Imamo situaciju da se sa jedne strane borimo za zdravlje ljudi, a sa druge strane za kompanije i za radna mesta.

Oporavak privrede i prognoza za naredni period zavisiće od razvoja epidemiološke situacije. Pozitivna stvar je što je odobrena vakcina protiv korona virusa, pa će kako se bude oporavljala svetska ekonomija i naša ekonomija da se oporavlja.

Veliki broj kompanija kako u svetu, tako i kod nas oseća posledice poslovanja u uslovima pandemije, ali moramo istaći da se naša ekonomija pokazala spremnom da ublaži posledice korona virusa.  

Privreda Srbije, Rasinskog okruga je deo svetske ekonomije  i njen oporavak, u narednoj godini, osim od epidemiološke situacije, zavisiće i od brzine kojom se budu oporavljale evropske ekonomije, posebno ekonomije zemalja naših najvećih spoljnotrgovinskih partnera ( Evropska Unija, Ruska Federacija i zemlje Cefta regiona). Zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srbije, podršci Unije poslodavaca, Privredne komore Srbije zajedno sa celim komorskim sistemom, Savezom Veća sindikata, privrednici iz Rasinskog okruga sačuvali su svoja tržišta kako domaća tako i inostrana, radna mesta i likvidnost. Očekujemo da će se nastaviti sa investicijama, kako kompanija sa domaćim, tako i kompanija sa stranim kapitalom.

Novogodišnja čestitka

– Odlazeća godina po ekonomskim pokazateljima s početka godine trebalo je da bude najuspešnija godina. Uprkos izazovima koje je donela pandemija izazvana korona virusom,  zadržana je stabilnost i kontinuitet poslovnih procesa zahvaljujući jakoj  državi koja je  maksimalno dala podršku  privredi i građanima.

Nova Godina je prilika, novi entuzijazam da nastavimo udruženo da delujemo kako bismo prevazišli izazove sa kojima smo se suočili i da spremno odgovorimo na nove i zajedničkim radom postignemo najbolje rezultate i očuvamo privredu. Svim građanima i privrednicima Rasinskog okruga poželela bih srećne Novogodišnje i Božićne praznike, dobro zdravlje, puno radosti i uspeha na ličnom, porodičnom i profesionalnom planu.

Ostale vesti

Komentari

  1. Nadamo se da će ova godina biti mnogo bolja kada je reč o privredi i ekonomiji.

1 thought on “Intervju sa  Majom Marković, direktorkom RPK: I u 2020-toj suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni 

Comments are closed.

back-to-top