+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » In memoriam: Umro profesor dr Stevan Baljošević, infektolog velikog ugleda

In memoriam: Umro profesor dr Stevan Baljošević, infektolog velikog ugleda

Profesor dr Stevan Baljošević ostvario je vrhunsku profesionalnu karijeru, a obavljao je i najodgovornije funkcije u zdravstvu Kosova i Metohije, Srbije i Jugoslavije. Bio je direktor Kliničko bolničkog centra u Prištini, rektor Prištinskog univerziteta, sekretar za zdravstvo AP Kosova i Metohije i predsednik

Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNICEF-om. Bio je i član najviših naučnih, stručnih i akademskih institucija i redovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva od 1988. godine, Predsedništva Akademije i član Naučne grupe za internu medicinu.

Stevan Baljošević rođen je drugog avgusta 1938. godine u staroj patrijarhalnoj srpskoj porodici, poreklom iz Prizrena i Orahovca. Osnovnu školu i gimnaziju završio je sa odličnim uspehom u Prištini, na Medicinski fakultet u Beogradu se upisao 1957 / 1958 godine, a diplomirao 1963.

Radio je u Opštoj bolnici u Prištini, na Infektivnom odeljenju, a specijalistički ispit je položio u Klinici za infektivne bolesti u Beogradu 1969 godine. Ubrzo postaje načelnik Odeljenja za infektivne bolesti, zatim direktor Infektivne klinike Medicinskog fakulteta u Prištini 1976. godine, sve do 1993. godine, kada postaje direktor Kliničko bolničkog centra u Prištini i na toj dužnosti ostaje do 1998. godine.

Kao rukovodilac Infektivne klinike stručno je osposobio veliki broj specijalista za infektivne bolesti i učinio da autoritet Klinike bude na vrlo visokom profesionalnom nivou. Tokom perioda rada u KBC u Prištini formirao je niz novih klinika i instituta, sa velikim brojem poznatih mladih lekara, upućujući ih na stalna usavršavanja, što je doprinelo da lekari iz ovog perioda (1993 – 1998) danas predstavljaju naučno nastavni kadar na Medicinskom fakultetu u Prištini (privremeno u Kosovskoj Mitrovici).

Doktorsku disertaciju pod naslovom „Kliničko epidemiološka i imunološka istraživanja kliconoštva trbušnog tifusa posle velike epidemije Typhus Profesor dr Stevan Baljošević u Prištini 1962 godine“ odbranio je 1975. godine pred komisijom najuglednijih profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Školske godine 1975/1976 proveo je na usavršavanju u Parizu, Bolnica Claude Bernard, te odbranio doktorsku tezu sa naslovom „Etude du trois cas de deficit imunoglobuline congenital“ i stekao zvanje asistenta Medicinskog fakulteta Bichat, u Parizu. Kasnije je više puta bio na kratkim usavršavanjima u Parizu, Zagrebu, Beogradu, iz oblasti imunologije infektivnih bolesti i savremenog tretmana u infektologiji. Znanja stečena na ovim usavršavanjima je prenosio mladima lekarima iz raznih grana medicine.

Osim profesionalnih obaveza, kao načelnik i direktor Infektivne klinike, te direktor Kliničko bolničkog centra u Prištini, bio je prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta u Prištini (1976-1983.), rektor Univerziteta u Prištini (1988 – 1989.), predsednik Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNICEF-om (1985 – 1989), sekretar za zdravlje Kosova i Metohije.

Kao predsednik UNICEF-a zastupao je humanitarne i plemenite ciljeve ove svetske organizacije, afirmisao slanje pomoći afričkoj i azijskoj bolesnoj deci, pre svega vakcine koje su se proizvodile u Beogradu, lekove, hranu i sanitetski materijal. Zbog priznate aktivnosti u ovoj svetskoj organizaciji dobio je medalju Italijanskog UNICEF-a i zlatnu medalju UNICEF-a SFRJ.

Profesor Baljošević je napisao i publikovao 138 stručnih i naučnih radova u časopisima i zbornicima kongresa u zemlji i inostranstvu iz raznih oblasti infektologije i kliničke imunologije infektivnih bolesti. Sa saradnicima napisao je Atlas infektivnih bolesti, kao i priručnike iz Interne medicine, Reumatologije i Epidemiologije. Imao je veliki uspeh u lečenju bolesnika od najtežih infektivnih bolesti, uvek je insistirao na preduzimanju preventivnih mera i aktivno je učestvovao u suzbijanju mnogih epidemija infektivnih bolesti na Kosovu i Metohiji.

U Srpskom lekarskom društvu aktivno je radio od 1963. godine, kao predsednik podružnice u Prištini, član Upravnog odbora SLD Srbije, generalni sekretar Društva lekara Kosova i Metohije, član Upravnog odbora Saveza lekarskih društava Jugoslavije, član Balkanske medicinske unije, član Francuskog infektološkog društva.

Bio je redovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva od 1988. godine i član Predsedništva Akademije i član naučne grupe za internu medicinu. Dobitnik je Zahvalnice, Diplome i Plakete Srpskog lekarskog društva i nosilac je Ordena bratstva i jedinstva i Ordena zasluga za narod, te Medalje Crvenog krsta. Od osnivanja Medicinskog fakulteta u Prištini 1969. godine učestvuje u redovnoj nastavi, kao asistent, docent, vanredni i redovni profesor, a po pozivu predaje na Medicinskom fakultetu u Srbinju.

Održao je mnoge seminare i edukativna predavanja lekarima na specijalizaciji raznih grana medicine, na postdiplomskim studijama, organizovao simpozijume i kongrese infektologa, stručne sastanke i druge oblike aktivnog usavršavanja lekara. Učestvovao je u naučnim projektima, bio mentor mnogim magistarskim i doktorskim tezama, recenzent brojnih monografija i medicinskih udžbenika.

Njegov rad u UNICEF – u bio je izvanredno koristan i afirmativan za Jugoslaviju, koju je profesor Baljošević predstavljao u svetu, od 1983. do 1987. godine, kada je Jugoslavija bila veoma cenjena, imala je mnogo projekata za decu zemalja u razvoju, koja su mnogo patila od infektivnih bolesti. Organizovao je brojne humanitarne koncerte. Prikupljala se hrana, antibiotici i vakcine i sve se to slao specijalnim brodovima, avionima i drugim prevoznim sredstvima zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike.

Imao je veoma prijateljske odnose sa italijanskim UNICEF-om. Jedna od najlepših manifestacija u to vreme pozdravljena u svetskom centru UNICEF-a u Njujorku bila je susret prijateljstva dece Jugoslavije i Italije u Novoj Gorici i Gorici. Tada su podignute rampe i deca su slobodno prelazila iz jednog dela podeljenog grada u drugi i izmešala se. Bilo je nekoliko hiljada dece iz Jugoslavije i još toliko iz Italije. „Izbrisane“ su granice pre nego što se Evropa ujedinila i to je bila divna vizija, koju su deca započela. Hiljade golubova sa naše i italijanske strane poletelo je uvis, kao simbol zajedničke budućnosti dece Evrope.

Profesor dr Stevan Baljošević bio je angažovan u Domu zdravlja „Medikus universalis“ u Kruševcu, Radio je kao naučno stručni konsultant i bio je veoma omiljen među pacijentima i zaposlenim i brojnim poznanicima i prijateljima kao skroman, tih i porodičan čovek.

Ž. M.

Profesor dr Stevan Baljošević ostvario je vrhunsku profesionalnu karijeru, a obavljao je i najodgovornije funkcije u zdravstvu Kosova i Metohije, Srbije i Jugoslavije. Bio je direktor Kliničko bolničkog centra u Prištini, rektor Prištinskog univerziteta, sekretar za zdravstvo AP Kosova i Metohije i predsednik Jugoslovenske komisije za saradnju sa UNICEF-om. Bio je i član najviših naučnih, stručnih i akademskih institucija i redovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva od 1988. godine, Predsedništva Akademije i član Naučne grupe za internu medicinu. Stevan Baljošević rođen je drugog avgusta 1938. godine u staroj patrijarhalnoj srpskoj porodici, poreklom iz Prizrena i Orahovca. Osnovnu školu…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Zašto nije bilo štanda za slobodne izbore – iz Gradske uprave i Narodne stranke tvrde suprotno

Povodom tvrdnji kruševačkog Odbora Narodne stranke da im Gradska uprava nije odobrila štand na kome bi prikupljali potpise za slobodne ...

Za dan 94 novozaraženih, najviše iz Trstenika

Na teritoriji Rasinskog okruga tokom protekla 24 sata registrovano je 94 novih slučajeva korona virusa. Najviše ih je u Trsteniku ...

Nakon restauracije predstavljena praistorijska figurina, šansa za razvoj Župe

Praistorijska figurina, čija je starost procenjena na oko 7.000 godina, predstavljena je danas u Domu kulture u Aleksandrovcu, prvi put ...

Vazduh u Kruševcu u proseku dobar, pikovi zagađenja ujutru i uveče

U danima za nama dosta se govori o zagađenosti vazduha u Srbiji koji je, prema sajtovima koji objavljuju podatke o ...

Plivačima Palestre 5 medalja sa Državnog prvenstva 

Takmičari kruševačke Palestre osvojili su dve zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu medalju na Državnom prvenstvu Specijalne Olimpijade Srbije održanom ...