Ima li kupaca za propala preduzeća: pompezne najave bez zvaničnih interesenata

Postavljeno: 21.02.2016

Ukoliko bi se ostvarile najave političara i pojedinih institucija u Kruševcu bi do kraja godine moglo da bude otvoreno makar dve hiljade novih radnih mesta. Problem je, međutim, što su informacije koje se plasiraju često nedorečene, nejasne te od pompeznih najava na kraju ostane iznevereno očekivanje poput, na primer, onog od pre tri godine o proizvodnji 4 miliona pari čarapa mesečno koja je, navodno, trebalo da zaživi u Kruševcu

brankopPodaci, do kojih je došla naša redakcija, pokazuju da za sada nema preciznih informacija kada bi mogli da budu objavljeni oglasi za prodaju nekoliko ovdašnjih preduzeća koja su otišla u stečaj, a koja su u najavama političara “viđena” kao odredišta stranih kompanija.

Takođe, interesenti se za HI “Župa”, za koju je bilo više najava dolaska investitora, nisu do sada obratili stečajnim upravnicima, kao ni za većinu ostalih preduzeća u stečaju, dok za IMK “14.oktobar”, za koji se u Kruševcu mesecima priča da ima zainteresovanih, od nadležne Agencije naša redakcija nije dobila podatke .

Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, koja nadzire sprovođenje stečajeva u nekadašnjim restrukturašima, ni za jedno od šest ovdašnjih preduzeća koja su tokom proteklih nekoliko meseci otišla u stečaj, ne zna se kada će biti oglašena prodaja imovine. Jedino za delove Konfekcije “Zvezda”, kako je navedeno, postoji odredjeno interesovanje kupaca.

Interesenti se nisu javljali Agenciji

Od šest preduzeća, bivših restrukturaša, koja su od maja prošle do januara ove godine otišla u stečaj, prema podacima Agencije stekli su se uslovi za bankrot u Fabrici ulja, HI „Župa” i „Savremenom domu”, a to je već učinjeno u Konfekciji „Zvezda” i IMK „14.oktobar”, dok će se odluka o daljim koracima za „Branko Perišić” donositi nakon poverilačkog ročišta.

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika nisu mogli da preciziraju kada će oglas za prodaju imovine Fabrike ulja, koja je u stečaju od jula prošle godine, biti objavljen jer se, kako su naveli, stečajni upravnik obratio Katastru nepokretnosti i Agenciji za restituciju kako bi, pre objavljivanja oglasa, utvrdio činjenično stanje. Takođe, za tu fabriku „u dosadašnjem toku stečaja, nije bilo lica koja su pismeno iskazala interes za imovinu stečajnog dužnika”.

Za Konfekciju „Zvezda”, koja je u stečaju od maja prošle godine, rešenje o bankrotstvu doneto je u septembru. Do sada je pribavljen izveštaj iz Katastra nepokretnosti i upućen zahtev Agenciji za restituciju,  za dostavljanje podataka o eventualno podnetim zahtevima za vraćanje oduzete imovine, sve u cilju utvrđivanja ispunjenosti uslova za objavu oglasa o prodaji, navode u Agenciji.

Interesovanje za delove imovine je iskazano, a svi koji su to učinili će biti obavešteni o objavi oglasa za prodaju – navedeno je.

Za IMK „14.oktobar”, koji je u stečaju od 13. januara, na prvom poverilačkom ročištu, 8. februara, izglasana je odluka o bankrotstvu. Preduzeće je, kako su naveli u Agenciji, nastavilo sa  proizvodnjom kako bi završilo započete poslove. Angažovano je, po ugovoru o delu, 160 radnika.

 -U pogledu prodaje u ovom stečajnom postupku, stečajni upravnik u ovom trenutku ne može precizirati kada će biti prodaja stečajnog dužnika i na koji način. Stečajni upravnik je u fazi pribavljanja dokumentacije i podataka iz nadležnih registara o statusu imovine – navode u ALSU.

Agencija nije odgovorila na pitanje o potencijalnim interesentima za tu fabriku. Podsetimo, u Kruševcu se uveliko priča kako bi češka kompanija „Tatra” trebalo, za početak, da zakupi deo pogona, angažujući oko 600 radnika, dok bi kasnije mogla da se pojavi i kao kupac nekadašnjeg kruševačkog giganta.

U ovdašnjoj pekarskoj industriji „Branko Perišić”, koja je u stečaju od 8. januara ove godine, izvršen je popis celokupne imovine, proizvodnja je nastavljena, a angažovano je 196 lica. Iako je, takođe, u više navrata najavljivano da je jedan od poverilaca tog preduzeća zainteresovan da zakupi pogone u odgovorima Agencije za licenciranje stečajnih pravnika upućenim našoj redakciji stoji da „stečajni upravnik nije primio pisane ponude za zakup imovine stečajnog dužnika”.

A nadležni ćute?

Iz ovdašnje Gradske uprave nedavno je saopšteno da će tekstilna kompanija CC Moda iz Istambula otvoriti fabriku u objektima HI „Župa” te da će „u početku posao dobiti 250 radnika,  a nešto kasnije još 250”, dok je namera da se u naredne tri godine zaposli hiljadu ljudi.

14oktobarNavedeno je i da je obaveza Grada rekonstrukcija  objekta, koja podrazumeva krečenje zidova u belo, protivpožarnu dozvolu, izolaciju plafona, prilagođavanje elektroinstalacija, antistatički pod, zamenu stolarije, ograđivanje prostora, sređivanje kancelarijskog prostora, svlačionice za radnike.

Predviđeno je da polovinom marta Vlada, to preduzeće i Grad potpišu Memorandum o razumevanju, koji će biti krovni dokument kojim će se definisati ulaganje svih strana, sa dinamikom zapošljavanja.

Detalje nismo uspeli da saznamo od nadležnih u Gradskoj upravi. Objašnjeno nam je da će se o podsticajima koje bi Grad dao govoriti kada investitor konačno odluči da li dolazi, kada će biti moguće govoriti i o tome koliko bi novca Grad trebalo da izdvoji za pomenute radove.

Iz Gradske uprave ranije je saopšteno i da bi kompanija „Nutrihem” mogla da kupi HI „Župa”.

-Do 5. februara neophodno je da se izvrši procena celokupne vrednosti imovine HI „Župa“ koja će se prodati u celini, a posredstvom Agencije za privatizaciju, prodaju treba izvršiti do 5. marta. U tom slučaju, rok za uplatu sredstava je 15. mart – saopšteno je iz Gradske uprave 14. januara, nakon što su gradonačelnik, Dragi Nestorović i tadašnji ministar odbrane, Bratislav Gašić, razgovarali sa predstavnicima te kompanije. Agencija za privatizaciju je, inače, od 1. januara ukinuta.

U odgovorima koje je redakcija Grada u vezi sa potencijalnim zakupcima ili kupcima HI „Župa” dobila od Agenicije za licenciranje stečajnih upravnika navedeno je da „u dosadašnjem toku stečaja, nije bilo lica koja su pismeno iskazala interes za imovinu stečajnog dužnika”.

U Gradskoj upravi, kako je rečeno za novine Grad, još uvek nemaju ni informaciju o tome šta je odlučio investitor zbog koga je lokalna Skupština prošlog aprila donela odluku o kreditnom zaduživanju Grada od 930 miliona dinara.. Taj investitor, koji je planirao zapošljavanje 1.700 ljudi u prve tri, a tokom šest godina ukupno 3.000 radnika, trebalo je da se o dolasku u Kruševac izjasni do kraja maja prošle godine?!

J.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. Jeronimo kaže:

    Ovo je dobar analitički tekst. Samo što lokalna samouprava opet brlja. Prodaju HI „Župu“ Nutrihemu „u celini“, a ovamo će u nju da napakuju Turke… Svima jasno, zar ne?

1 thought on “Ima li kupaca za propala preduzeća: pompezne najave bez zvaničnih interesenata

Comments are closed.

back-to-top