Hristos vaskrse!

Postavljeno: 19.04.2020

Pravoslavni vernici danas slave najveći hrišćanski praznik, Uskrs,  kojim se proslavlja Isusov povratak u život – vaskrsenje. Ovoga puta, dočekali su ga bez odlaska u crkvu,  zbog zabrane kretanja koje je na snazi tokom uskršnjih praznika. Ipak, običaji vezani za ovaj praznik neće izostati, a ni čestitanja uz pozdrav “Hristos vaskrse” u krugu porodice, ali i na društvenim mrežama

Uskrs  je praznik praštanja, ljubavi i nade. Njime se izražava radost zbog konačne pobede sina Božjeg nad smrću i progonstvom. Dan Hristovog vaskrsenja za vernike počinje jutrenjem i uskršnjom liturgijom koja se u pravoslavnim hramovima služila i ovoga jutra, ali zbog pandemije korona virusa, bez prisustva vernika. 

– Ovogodišnji Vaskrs dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili – rekao je u uskršnjoj poslanici patrijarh Irinej.

– Moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti – poručio je patrijarh i pozvao vernike da se mole, vode računa o svom zdravlju i zdravlju drugih.

Na ovaj dan, porodice su na okupu oko bogate trpeze. Među brojnim običajima koji prate ovaj praznik, obavezno je kucanje ofarbanim uskršnjim jajima koja simbolizuju Hristovo vaskrsenje.  Iako u vanrednim okolnostima, naši sugrađani su, sudeći po gužvama u prodavnicama prethodnih dana, sačuvali ove praznične običaje i uskršnji duh.

Pashalno jutrenje i Uskršnja liturgija u Kruševcu služeni su jutros u Crkvi svetog Đorđa.

Ostale vesti

back-to-top