Mogući scenariji kraja prvenstva Super i Prve lige, šta čeka Napredak i Trajal?

Postavljeno: 18.04.2020

Čini se da u posebno delikatnoj situaciji rasplet superligaške situacije dočekuju u Napretku

Određene evropske lige već najavljuju povratak na teren i nastavak šampionata, pa se i srpska fudbalska javnost pitala šta se dešava po tom pitanju u Linglong Superligi Srbije.

Kako stvari stoje, šampionat bi mogao da se nastavi početkom juna, s tim da bi svi klubovi dobili tri nedelje da se pripreme za završetak lige, dakle, imali bi praktično treće ovosezonske pripreme.    Po nekim od sportskih radnika, najrealnije je očekivati da Superliga bude nastavljena prvih dana juna, međutim u ovom trenutku postoje ozbiljne razlike u stavovima oko načina odigravanja preostalih utakmica.

Deo klubova iz iz elite i Prve lige Srbije smatra da sezonu treba završiti kako je i planirano, uključujući i plej-of, na svaka tri dana. To bi značilo da učesnici kvalifikacija za evropska takmičenja praktično ne bi imali predah uoči početka nove sezone, naravno, ukoliko bi same kvalifikacije počele na vreme, što je u ovom momentu takođe pod velikim znakom pitanja.

Drugi klubovi, pak, smatraju da bi trebalo da se odigraju samo još preostala četiri kola pre plej-ofa, jer je borba za titulu praktično (još uvek ne i matematički) rešena, a da bi to bilo dovoljno za Čukarički, Vojvodinu i TSC da se izbore za preostala dva mesta u Evropi (Zvezda je već sigurna, Partizan je veoma blizu tome). Međutim, ovo sigurno ne odgovara onima koji se bore za opstanak, posebno Radu, koji uvek zapne u poslednjem delu sezone i praktično ispliva iz ambisa i ostane u elitnom društvu.

Čini se da u posebno delikatnoj situaciji rasplet superligaške situacije dočekuju u Napretku. Prekid takmičenja ovaj tim je dočekao na 12. mestu tabele sa skromnih 26 osvojenih bodova i katastrofalno lošim učinkom u drugom delu prvenstva. Neizvesna je i dalja kadrovska i finansijskla situacija u klubu, posebno ako znamo da je u međuvremenu njegov predsednik Marko Mišković podneo ostavku na tu funkciju. Bez finansijera sve biti još daleko teže. U poslednjih osam godina Marko Mišković je isplaćao silna dugovanja, i ličnim sredstvima omogućio da Napredak opstane i ponovo postane respektabilan srpski klub. U toku je velika rekonstrukcija stadiona, u Klubu je ponovo novi-stari trener Dragan Ivanović, potrebno je obezbediti plate igrača i sredstva za nužna pojačanja… 

Za sve to će biti potreban novac iz nečijeg džepa, pri čemu bi svakako značajna finansijsa injekcija morala da dođe iz Crvene zvezde, koja je dužna Napretku oko 400.000 evra na ime obeštećenja za Miloša Vulića i Aleksu Vukanovića. Dug nije novi, iz šampionske ekipe su ga prolongirali i tako samo dodatno uticali na loš razvoj događaja u Napretku. Nadamo se da će ipak svoje obaveze ispuniti, što bi za ekipu iz Kruševca u nastavku takmičenja bilo i gotovo neophodno.

Još uvek je neizvesna i sudbina nastavka takmičenja u nižim ligama i fudbalskim zonama. Predsednik Fudbalskog saveza Rasinskog okruga Vladan Gašić tim povodom:

–  Što se tiče viših liga, Super i Prve lige Srbije, postoje informacije da će biti nastavqene. Tako će biti verovatno i sa ostalim ligama, ukqučujući i one pod našom ingerencijom, odnosno na regionu istočne Srbije. Naravno, čekamo da se sve vrati u normalu, posle čega će se i fudbal vratiti na terene. Ništa se neće izgubiti za mesec, mesec i po dana, sportisti treba da pre svega sačuvaju svoje i zdravqe svojih najbližih, kao i sugrađana. Nema razloga da neko ugrožava bilo čiju bezbednost zbog nečega što će se naravno završiti, ja se iskreno nadam u najkraćem roku. Zato i molim sve da izdrže još samo malo, pa ćemo posle toga i igrati fudbal i družiti se.

Ostale vesti

back-to-top