GO SPO povodom 14. oktobra: “Keserović oslobodio Kruševac” 

Postavljeno: 15.10.2020

– Danas se praktično svi relevantni istoričari slažu o decenijama prećutkivanoj istini o tome da su JVuO i pukovnik Keserović oslobodili Kruševac, tačnije da su vojnici JVuO pod njegovom komandom izvršili odlučujući napad na Nemce i da su zajedno sa saveznicima najzaslužniji za njegovo oslobađanje – navodi se u saopštenju Srpskog pokreta obnove povodom Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

U saopštenju Srpskog pokreta obnove detaljno se opisuju događaji tog 14. oktobra 1944. godine, kao i satnica borbi koje su se vodile, a koja, kako navode, pokazuje da je četnički Rasinsko-toplički korpus pod rukovodstvom pukovnika Dragutina Keserovića i uz dozvolu sovjetskih snaga, vodio odlučujuću bitku protiv nemačke vojske i oslobodio grad. 

–  Pola sata od oslobođenja, u grad ulazi i sovjetski komandant, a istog dana oko 16 sati ulaze i partizani koji počinju sa hapšenjima i ubijanjima četnika, njihovih simpatizera ali i mnogih uglednih domaćina – tvrde u Srpskom pokretu obnove, ukazujući da i sve sačuvane fotografije iz tog perioda “nedvosmisleno svedoče o istorijskoj istini”.

– Srpski pokret obnove Kruševac očekuje da će u procesu sudske rehabilitacije oslobodioca Kruševca pukovnika i vojvode Kopaoničkog Dragutina Keserovića, Sud staviti pečat pravde na istorijsku istinu o ovom hrabrom vojskovođi koji se sa vojnicima Rasinskog i Jastrebačkog korpusa Jugoslovenske kraljevske vojske hrabro borio protiv okupatora Kraljevine Jugoslavije i čiju borbu za oslobođenje Kruševca i Srbije ni višedecenijska komunistička propaganda nije uspela da poništi – navodi se u stranačkom saopštenju.

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove traži i da Grad podigne spomenik pukovniku Keseroviću kaop svom oslobodiocu, a da se napravi i spomen-obeležje svim nedužnim ljudima ubijenim na Bagdali i drugim mestima gde su, kako navode, počinjeni komunistički zločini.

N.B.

Ostale vesti

Komentari

 1. Milan kaže:

  Veliki „Keser“ slava mu!

 2. Jovan kaže:

  Odlikovan je ordenom „Miloša Obilića“ i ordenom „Albanske spomenice“, dok ga je u Drugom svetskom ratu Kralj Petar, na predlog Vrhovne Komande, odlikovao ordenom „Karađorđeve zvezde sa mačevima I reda“.

 3. Dragan Mikovic kaže:

  I moj deda Mirčeta Jovanović je bio kod Majora Dragutina Keserovića Kesera u Rasinsko -Topličkoj grupi.Poslednji put je bii 1944 god. Kod kuće i od tada mu se gubi svaki trag. Ako iko ima neku informaciju o mom dedi bio bih mu veoma zahvalan. Sa Verom u Boga za Kralja i Otadžbinu !

 4. Nikola kaže:

  To je bila vojska!

 5. Gox kaže:

  Pravi oslobodilac Krusevca!

 6. Miško kaže:

  Iako je general Mihailović, pre sedamdeset tri godine, streljan, pre svega, zbog svog prozapadnog i u najvećoj meri proameričkog opredeljenja, pojedini današnji antizapadni plagijatori istorije pokušavaju da ga predstave kao ličnost koja se navodno svrstavala uz ideologiju totalitarizma koja je došla s Istoka, a borila se protiv zapadnih demokratskih vrednosti.

 7. Drago kaže:

  Bravo! Pravi oslobodilac Kruševca!

7 thoughts on “GO SPO povodom 14. oktobra: “Keserović oslobodio Kruševac” 

Comments are closed.

back-to-top