+381 64 812 51 81
Naslovna » Politika » Formiran Lokalni odbor Saveza za Srbiju u Kruševcu

Formiran Lokalni odbor Saveza za Srbiju u Kruševcu

Potpisom na tekst Sporazuma koji su stavili predstavnici Srpskog pokreta Dveri, Levice Srbije, Narodne stranke, Demokratske stranke i Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, u Kruševcu je i zvanično osnovan Lokalni odbor Saveza za Srbiju. Potpisnici Sporazuma istovremeno su potpisali i Izjavu kojom se, kako se u njoj navodi, pred građanima obavezuju da niko od članova Saveza za Srbiju neće nakon lokalnih izbora ući u bilo kakvu koaliciju sa Srpskom naprednom strankom

Osnivački akt Saveza za Srbiju u Kruševcu potpisan je u prostorijama Demokratske stranke a, kako je novinarima rečeno, Savezom će rukovoditi Predsedništvo koje čine predsednici stranaka i organizacija članica.  

U Sporazumu se navodi da je Savez za Srbiju prepoznat kao “model okupljanja patriotskih i demokratskih opozicionih kapaciteta”, te da će, okupljeni oko predloga rešavanja problema lokalne zajednice sa kojima su svi saglasni “smeniti nesposobnu i korumpiranu vlast koja vlada gradom Kruševcom”.

U izjavi, pak, navodi se da nijedan funkcioner SNS, nosilac javne funkcije u aktuelnoj lokalnoj i republičkoj vlasti, kao i direktori javnih preduzeća i drugi istaknuti funkcioneri ne mogu biti imenovani na javnu funkciju kada Savez preuzme odgovornost za upravljanje gradom.

Potpisivanju je prethodio Proglas koji je u ime Saveza pročitao Ivan Mandić, predsednik kruševačke Levice, a u kome se, između ostalog, pozivaju sve opozicione organizacije, stranke, pokreti, udruženja građana, da im se pridruže na tom “časnom političkom putu”.

„Svesni trenutka u kome se nalaze Kruševac i Srbija, suočavajući se sa činjenicama da građani Srbije i Kruševca žive u vremenu potpune autokratije koja sprovodi surovu politiku uništavanja svojih osnovnih ljudskih demokratskih i civilizacijskih vrednosti od strane aktuelne gradske i republičke vlasti koju čine SNS i njihovi sateliti, ujedinili smo sve svoje opozicione kapacitete u borbi protiv aktuelnog režima, njihove samovolje i politike koja svakodnevno devastira svaki segment našeg društva“, kaže se između ostalog u Proglasu.

Savez, kako je rekao Mandić, nije osnovan zato da bi samo kritikovao aktuelnu vlast, već da bi građanima ponudio novi ozbiljan politički koncept. Cilj Saveza za Srbiju i u Kruševcu i u Srbiji jeste da pobedi na svim nivoima izbora.

Na pitanje kako će se politički boriti, Dejan Stevanović, predsednik Narodne stranke rekao je da je najveći problem u Srbiji danas to što građani ne veruju u smenjivost ove politike.

– Da bi se pomerili sa mrtve tačke  prva stvar je razgovarati sa narodom i ubaciti mu u svest da je normalno da se političke stranke na vlasti menjaju. Toga građani treba da budu svesni i da znaju da pravo demokratsko društvo podrazumeva smenjivost stranaka na izborima.

On je dodao da će program koji je Savez doneo za lokal dopunjavati u razgovoru sa građanima i da će tako građani biti u prilici da se bore za ono što sami donesu kao svoje ciljeve.

– Građani Kruševca stešnjeni su između svojih problema i pritiska vlasti. Posao koji započinjemo je rudarski jer baš zbog tih pritisaka građani postaju apolitični, beže u apstinenciju i mi ćemo imati problem da građane dovedemo na izbore – rekao je Desimir Pavlović, predstavnik DS-a podsećajući da je iz godine u godinu sve manje birača na izborima, a da na njih izlaze oni koji su uslovljeni od strane stranke na vlasti, pre svega kroz partijsko zapošljavanje.

Predstavnik Dveri, Slobodan Kostić, naveo je da je najvažnije je ubediti ljude da imaju nade i da nismo svi isti i da, zato što postoji razlika, treba drugima pružiti priliku i osloboditi građane osećanja defetizma koje je među njima zavladalo.

Govoreći o narušenim pravima radnika, predstavnik Sloge, Vladica Tomašević aktuelni Zakon o radu nazvao je „uredbom o robovlasništvu“ i rekao da se u Srbiji i u Kruševcu sprovodi tortura nad radnicima  za šta kaže da ima i dokaze koje će javno prezentovati.

– U Kruševcu je situacija takva da ako mislite drugačije od Bratislava Gašića i njegove klike, vi više niste na poslu. Njih ne interesuje kako ćete vi i vaša porodica da egzistirate. Tako ova vlast uništava porodicu kao osnov društva – poručio je Tomašević. On je dobrovoljne socijalne programe nazvao fiktivnim jer su, pre nego donesu tu odluku, radnici izloženi pritiscima koji ih na tu odluku teraju.  

Članice Saveza su se obavezale i da će podržavati Program Saveza “kao orijentir u naporu za uspostavljanjem normalnog društva u kojem će moći da učestvuju u javnom životu na ravnopravnim osnovama, u demokratskoj i civilizovanoj atmosferi, uz uvažavanje svih međusobnih političkih i ideoloških razlika”, ali su predstavile i lokalnu programsku platformu u 15 tačaka koja će biti razmatrana sa građanima i građankama Kruševca u direktnim razgovorima koje Savez planira u narednom periodu.

Prvi takav događaj je tribina zakazana za petak, 23. novembar u 17 satu u prostorijama MZ Rasadnik.

Potpisom na tekst Sporazuma koji su stavili predstavnici Srpskog pokreta Dveri, Levice Srbije, Narodne stranke, Demokratske stranke i Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, u Kruševcu je i zvanično osnovan Lokalni odbor Saveza za Srbiju. Potpisnici Sporazuma istovremeno su potpisali i Izjavu kojom se, kako se u njoj navodi, pred građanima obavezuju da niko od članova Saveza za Srbiju neće nakon lokalnih izbora ući u bilo kakvu koaliciju sa Srpskom naprednom strankom Osnivački akt Saveza za Srbiju u Kruševcu potpisan je u prostorijama Demokratske stranke a, kako je novinarima rečeno, Savezom će rukovoditi Predsedništvo koje čine predsednici stranaka i organizacija članica.  …

Review Overview

Rejting korisnika 1.39 ( 18 glasova)
x

Proveri i

FK Trajal već u Srpskoj ligi: Završićemo sezonu kako dolikuje!

„Gumarima“ preostale dve utakmice u Prvoj ligi – večeras u Kruševcu protiv Žarkova i u sredu u Čačku protiv BorcaFK ...

“@Instabajka” učenika OŠ “Jovan Popović”

Dramska sekcija “Jovanovci” iz OŠ “Jovan Popović” predstavila se na ovogodišnjem Festivalu školskog teatra sa komadom “@Instabajka”. Predstavu je režirala ...

Ovom tekstu nije potreban naslov, ovo su istinite priče iz KOVID zone

Ovom tekstu nije potreban ni uvod ni autor. Portal “Kruševacgrad” donosi vam istinite priče iz crvene zone koje su sinoć ...

SSP: Kanalizacija u Velikom Golovodu ne funkcioniše dobro, uprkos tvrdnjama nadležnih

– Jedan od najvećih problema meštana naselja Veliko Golovode, pored toga što nemaju vrtić i poštu, je i to što ...

Odloženo suđenje za napad na Stefanovića i Jovanovića, jedan od okrivljenih izostao

Nedolazak jednog od trojice okrivljenih, bio je razlog za odlaganje današnjeg suđenja za događaj iz novembra 2018. godine kada su ...