Epidemija u padu, potreban oprez i više vakcinisanih

Postavljeno: 09.06.2021

U Rasinskom okrugu, u prethodnoj nedelji, zabeleženo je 11 novih slučajeva korone, što je sto puta manje nego sredinom marta, oprez je i dalje potreban, da bi mirno čekali jesen potrebno je da bude imunizovano bar 60 odsto punoletnih, navode nadležni.

– Situacija je znatno povoljnija nego što je bila. U prethodnoj nedelji na nivou Rasinskog okruga smo imali samo 11 novih slučajeva, ako se setimo sredinom marta imali smo sto puta veći broj obolelih, 1.117 u nedelju dana, a imali smo skoro 1.400 u prvoj nedelji decembra, u tom trećem talasu koji je bio najgori – kaže za naš portal direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje epidemiolog Predrag Pavlović.

On u pozorava da virus i dalje cirkuliše te da može ponovo doći do povećanja broja obolelih u narednom periodu. Navodi da je u Rasinskom okrugu prvom dozom vakcinisano 39,5 odsto punoletnih, dok je obe doze primilo 34 odsto punoletnih.

– Sa tim procentom vakcinisanih još uvek ne možemo da budemo mirni. Potrebno je da se vakciniše bar 60 odsto punoletnog stanovništva da bismo mirno čekali jesen – kaže dr Pavlović.

Trenutno je, dodaje, najnepovoljnija epidemiološka situacija u Varvarinu, gde je bio najveći broj obolelih srazmerno broju stanovnika, a istovremeno je najmanji procenat vakcinisanih u Okrugu. Podaci pokazuju da je na području te opštine prvu dozu primilo 25,8 odsto punoletnih, a obe doze 23,1 odsto punoletnih.

– Uprkos povoljnijoj epidemiloškoj situaciji neophodno je da građani i dalje budu oprezni, da vode računa o higijeni, a najvažnije je da se vakcinišu oni koji se kolebaju jer ovaj efekat pada broja obolelih, koji sada imamo, je posledica vakcinacije. Vakcinacija je glavno sredstvo u borbi protiv virusa, ali se sve manje ljudi javlja. Veliki odziv desio se nakon najavljene novčane pomoći, kao i prilikom planiranja odmora. Zaintresovanost za vakcinisanje u našoj zemlji sve više izražavaju državljani Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije – navodi on.

Napominje da je Zavod za javno zdravlje obezbedio potrebne količine svih vakcina te podseća da se građani bez zakazivanja mogu vakcinisati Sinofarm ili Fajzer vakcinom, dok je za Sputnjik i Astra Zeneku potrebno zakazivanje preko e-Uprave.

Kao pozitivan primer navodi Izrael u kome su se građani vratili normalnom životu i gde vakcinacija nije obavezna, ali utakmicama, koncertima, društvenim dešavanjima mogu da prisustvuju samo vakcinisani.

Inače, najviši procenat vakcinisanih u Rasinskom okrugu je u Kruševcu gde je prvu dozu primilo skoro 45 odsto punoletnih, a obe doze više od 38 odsto punoletnih.

S.M. – J.B.

Ostale vesti

back-to-top