Ekonomska pomoć države umanjila plate trudnicama i prodiljama, ministar ih nazvao “kolateralnom štetom” 

Postavljeno: 25.01.2021

Uredba koja ima za cilj ublažavanje ekonomskih posledica nastalih usled kovid pandemije u velikoj meri će ugroziti egzistenciju trudnica i porodilja, čiji su poslodavci koristili ovu meru države, upozorio je portal Bebac, a prenose mediji.  Ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović na Twiteru prokomentarisao da su porodilje “kolateralna šteta” i da “ne postoji državna mera koja nekome nije naškodila”

Kako bi se ublažile ekonomske posledice vanrednog stanja i korona krize u Srbiji, država je omogućila poslodavcima da odlože plaćanje poreza i doprinosa za svoje zaposlene. Roditeljski portal Bebac, međutim, ukazuje da to u praksi znači  da će sve porodilje, čiji su poslodavci koristili ovo pravo, biti oštećene.

Poslodavci su imali pravo da odlože plaćanje poreza i doprinosa za ukupno četiri meseca: mart, april, maj i avgust, ili april, maj, jun i avgust 2020. godine. Sve trudnice i porodilje kojima ovi meseci ulaze ili će ulaziti u poslednjih 18 meseci od dana otvaranja trudničkog bolovanja, odnosno 18 meseci od otpočinjanja porodiljskog bolovanja, biće u velikoj meri oštećene, jer će im se u obračunu naknade zarade ovi meseci računati sa nula dinara – objašnjavaju na portalu. 

Koliko god da je ovakva mera pomogla poslodavcima, nedopustivo je da zbog iste mere ispaštaju zaposleni — u ovom slučaju trudnice i porodilje, kojima se u obračunu naknade zarade neće obračunavati meseci za koje poslodavac nije platio poreze i doprinose – piše Bebac, pokazujući na primeru kako će žena koja je primala platu od 50.000 dinara, zbog ovog umanjenja tokom porodiljskog bolovanja primati 12.000 dinara manje. 

U Ministarstvu objašnjavaju da porodilje neće biti oštećene, već će im se ta razlika naknadno uplatiti, ali tek kad poslodavac u reprogramu isplati sve zaostale poreze i doprinose. To, praktično znači da će oštećene mame tek u prvom kvartalu 2023. godine moći da podnesu zahtev za iznos koji im je umanjen. 

N.B.

Foto: Pixabay

Ostale vesti

back-to-top