Eko dan u rezervatu Osredak

Postavljeno: 20.05.2022

U susret Svetskom danu biodiverziteta (22.maj), organizovan je obilazak Specijalnog rezervata prirode „Osredak“, za učenike kruševačkih osnovnih škola. Šetnju kroz rezervat i obilazak zanimljivih lokaliteta ovog zaštićenog područja, pratila je prezentacija stručnih lica o retkim biljnim i životinjskim vrstama čije je stanište „Osredak“

Uz crkut ptica, kreket žaba, ribe koje iskaču iznad površine vode i uopšte prirodu koja je zadivljujuća, deca su danas imali prilike da o „stanovnicima“ ovog predivnog mesta, saznaju nešto više od predstavnika beogradskog Zavoda za zaštitu prirode i ovdašnjeg Instituta za krmno bilje.

Ovim mestom koje se nalazi na samo 14 kilometara od Kruševca  a koje je pre dve godine proglašeno specijalnim rezervatom prirode, upravlja ovdašanje Javno komunalno preduzeće.

Potrudili smo se da za ovaj kratak vremenski period uradimo mnogo toga, kako bi posetiocima ovog budućeg turističkog ali i naučnog lokaliteta, pokazali šta sve ovaj prostor pruža. Kao upravljačima ovog područja, cilj nam je da uputimo apel našoj deci ali i starijoj populaciji, da svi zajedno pokušamo da zaštitimo ovaj rezervat i sačuvamo ono što nam je priroda dala– poručila je Snežana Radojković, direktorka JKP Kruševac.

Ceo rezervat koji se prostire na 246 hekatra dobro je obeležen, a pored tabli sa mapom i pobrojanim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama stoji i obaveštenje sa popisanim merama koje važe unutar rezervata, o kome inače, 24 sata, brinu čuvari.

U rezervatu ima dosta različitih vrsta ptica i riba, te divljači poput srna, divljih svinja i zečeva. Ovde rastu brojne retke i ugrožene biljne vrste, a zaštitni znak mesta je žuti lokvanj koji je zaštićena vrsta. U „Osredku“ nije dozvoljen ni lov ni ribolov.

Ovo prirodno dobro koje obuhvata delove atara sela Bresno Polje, Kukljin, Bela Voda i Globoder, zbog ljudske nemarnosti, ne tako davno, bilo je smetlište i izvor zaraze, gde su jezerca koja se nalaze na ovom području često bila puna farmakološkog otpada, što je za posledicu imalo uginuće riba.

Uređenje „Osredka“, uz uslov da svi zajedno brinemo o njemu i očuvamo ovo područje sa specifičnim odlikama, dobra je prilika da se turisti privuku u ovaj kraj, a njihov dolazak lokalno stanovništvo ujedno vidi i kao priliku da otpočne sa organskom proizvodnjom.

Podsećamo, istraživanja ovog područja započeta su 2009. godine. Specijalnim rezervatom prirode „Osredak“ je proglašen  pre dve godine.

D.P.- M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top