U rezervatu prirode učili o očuvanju životne sredine

Postavljeno: 04.06.2021

Đaci iz nekoliko kruševačkih škola obišli su Osredak, specijalni rezervat prirode, nedaleko od Kruševca, u ataru sela Mačkova, na Zapadnoj Moravi. Ova radionica, nazvana Vidovdanski eko – dan, održana je u susret Svetskom danu zaštite životne sredine, 5. junu, te u okviru obeležavanja šest i po vekova grada.

Osredak, lokacija nadomak Kruševca, je prošlog februara proglašena sprecijalnim rezervatom prirode. On je stanište za 83 vrste ptica te 44 biljne vrste, među kojima je najpoznatiji žuti lokvanj. Prostire se na oko 245 hekara sa obe strane reke i predstavlja originalna močvarna, plavna staništa za brojne vrste.

Tokom edukativne šetnje kroz rezervat učenici su videli pojedine zaštićene vrste, poput žutog lokvanja.

– Cilj radionice je podizanje ekološke svesti kod dece o značaju zaštite životne sredine. Ovde vide devastirane delove koje treba da sredimo, koji pokazuju kako čovek može da uništi životnu sredinu, ali i uređene gde se vidi kako izgleda kada se odgovorno ophodimo prema životnoj sredini – kazao je pomoćnik gradonačelnice za ekologiju Ivan Parezanović, koji je održao radionicu.

Učenicama četvrtog razreda OŠ „Dositej Obradović” Marti Dinić i Heleni Nikolić, se dopala poseta rezervatu.

– Najviše mi se sviđaju cvrkut ptica i raznovrsne biljke – kaže Helena koja smatra da okolinu treba da čuvamo jer ljudi ne bi mogli da žive ako bi uništili drveće, travu, biljke.

Njenoj drugarici Marti se najviše sviđaju žuti lokvanji, a kaže da treba da vodimo računa gde bacamo smeće jer zbog toga može da se promeni vreme, tope sante leda i neke životinje nestanu.

Osredak tek treba da bude uređen. Sa tog područja je ovdašnje Javno komunalno preduzeće, kome je rezervat dat na staranje, do sada iznelo više od pet hiljada kubika različitog kabastog i drugog otpada i pokosilo oko tri hektara.

– Programom koji radimo u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine planiramo razvoj ovog zaštićenog područja. Trenutno se rade monitorinzi biljnih vrsta, a u narednom periodu očekujemo monitoring zaštićenih životnjskih vrsta i ptica – kaže direktorka JKP Kruševac Snežana Radojković.

Plan je da se u budućnosti naprave vizitorski centri, kule osmatračnice, postavi mobilijar, odnosno da se posetiocima omogući da obiđu rezervat, koji bi, kako očekuju nadležni, tada mogao da se nađe na turističkoj mapi Srbije. Tome bi trebalo da prethodi uređivanje staza i postavljanje kućice za čuvare, koji su nedavno položili potrebne ispite, a koji svakodnevno u rezervatnu provode po 12 sati. Do sada je Ministarstvo finansiralo obeležavanje granica zaštićenog rezrvata prirode, urađene su edukativne i informativne table, a prošle godine je kupljena Lada niva, neophodna za obilazak terena.

Grad Kruševac je finansirao pomenuto uklanje deponija i košenje, a gradonačelnica Jasmina Palurović, koja je sa saradnicima obišla današnju radionicu, apelovala je na sugrađane da prestanu da odlažu otpad na tu lokaciju.

– Osredak je, nakon što je proglašen specijalnim rezervatom prirode dat na upravljajnje Javnom komunalnom preduzeću, koje je za kratko vreme očistilo veći deo deponija i dovelo u red staze i puteve. Predstoji veliki posao sređivanja, u korodinaciji sa ministarstvom, da ovaj rezervat učinimo atraktivnim za ljubitelje prirode – kazala je ona.

S.M. – J.B.

Ostale vesti

back-to-top