Edukacija privrednika: Kako do obnovljivih izvora energije?

Postavljeno: 05.10.2022

Regionalna privredna komora Rasinskog upravnog okruga održala je danas sednicu Parlamenta privrednika na kojoj su predavači iz Agencije SAD za međunarodni razvoj USAID govorili o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora za sopstvene potrebe u privredi. Takođe, govorilo se o pravnom okviru, rizicima za investiranje i očekivanim ekonomskim efektima ovakvih projekata

-Ceo naš projekat „Bolja energija“ je fokusiran na dve stvari, jedna je energetska efikasnost i njeno povećanje u društvu, pre svega u stambenom sektoru, a druga je što veće korišćenje obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe. Privrednike smo upoznali sa postojećim pravnim okvirom Srbije, kako mogu da izgrade elektrane, kakva prava i obaveze pritom imaju, takođe objasnili smo i koje ekonomske efekte mogu da očekuju od ovakvih projekata-Slobodan Ružić, konsultant na projektu „Bolja energija“ USAID-a.

Govorilo se i o tome koje sve rizici stoje na putu privrednika, koji se opredele za ovakve projekte.

-Rizici proističu iz nesavršenog pravnog okvira, koji je skoro usvojen i koji treba popraviti, kako bi privrednicima pružao veću sigurnost za investiranje, i privoleo banke da povoljnije daju kredite za takve investicije.

Ova edukacija je četvrta u Srbiji, a interesovanje za ovu temu je izuzetno veliko.

-Privrednici opravdano pokazuju interesovanje, ne samo da je ovo dobra prilika za njih, već  je možda i spasonosni korak obzirom na doba u koje živimo. Od februara je ovaj sistem kod nas zaživeo, već je 20 kompanija širom Srbije izgradilo svoje objekte koji koriste električnu energiju za sopstvene potrebe i oko 200 domaćinstva. Želimo da ohrabrimo i druge da se okrenu ovakvim izvorima, jer su mnogo isplativiji i daju izvesnu autonomiju privrednicima u slučaju problema sa snabdevanjem električnom energijom iz distributivne mreže-istakao je Ružić.

Mirjana Krkić, predsednica opštine Ćićevac, istakla je  zdravstveni aspekt koju ima energetska efikasnost.

-U ovo vreme je jedna od najznačajnijih tema energetska stabilnost. Važno je da smanjimo zavisnost od fosfatnih goriva, da smanjimo broj štetnih čestica u vazduhu i na taj način poboljšamo zdravlje stanovnišva-smatra Krkićka.

Na ovom okruglom stolu govorio je i Rade Jevtović, predsednik Parlamenta privrednika, ali mr Bojana Opačić, konsultantkinja na projektu „Bolja energija“ USAID-a, koja je govorila o tome kako postati „kupac-proizvođač“.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top