Dodir stakla Jelene Borovčanin

Postavljeno: 06.05.2023

U Kući Kralja Petra u Beogradu organizovana je izložba slika “Energija” kruševačke umetnice Jelene Borovčanin, koja živi i stvara u glavnom gradu

Izložba Jelene Borovčanin je izazvala veliku pažnju stručne i šire javnosti, jer se radi o autentičnoj umetnici, koja svojim delima osvaja mnogobrojnu publiku. Svom rodnom gradu – Kruševcu je poklonila delo – Grb Kneza Lazara Hrebeljanovića, koje je postavljeno na Domu sindikata.

Mladu umetnicu smo pitali kako je izgledao njen stvaralački početak.

– Pozitivne misli imaju veliku moć koja se manifestuje kroz svakodnevicu. Nekada se dešava da na tok pozivnih misli ne utičete svesno, već intuitivno i, to je veliki dar. Pre nekoliko godina doživela sam nezgodu, i prilično neubičajenu situaciju, ogromna količina stakla srušila se na mene. Prva misao bila je „Zašto?“. Osetila sam tugu, ali intuitivno znala sam da to staklo treba da sačuvam. Nisam mogla da objasnim taj osećaj, jer intuicija je vrsta saznanja van svesnog rasuđivanja. Nakon godinu dana dobila sam ideju – sliku Karta Sveta, od delica stakla. Počela sam da sastavljam Svet od stakla.

Te 2016. godine, Jelena nije poznavala ni materijale, ni podlogu, ni tehniku. Sliku je radila po osećaju. Tako je nastalo njeno prvo delo, koje je i danas deo bogate kolekcije ove slikarke.

– Ova slika predstavlja jedno od najlepših dela za mnoge ljubitelje umetnosti, a za mene moć transformacije mislima, stavom, radom… Nakon ovog usledio period istraživanja tehnike i stakla. Radeći prve slike, otkrila sam da postoji nešto u meni, čemu sam potpuno posvećena i što radim sa radošću. Otkrivam talenat. Neverovatan je osecaj kad stvarate nešto sopstvenim rukama. Otkrila sam radost, a to je ključ koji otvara sva vrata.

Kroz delove stakla kojima sam gradila celinu, u milionima ponavljanja pokreta, prenoseci komadiće stakla pincetom i tako gradeći motive. Staklo je promenilo moj život. Od nezgode, preko osećaja tuge kroz viziju, do ideje, realizacije, usavršavanja tehnike, novih materijala i vere, danas svedočim događajima koji mi ulepšavaju život i čine ga svetlucavim poput stakla. Najjasnije govorim kroz svoja dela.

Ovo je moja priča o tome kako je moguće loše pretvoriti u dobro – stvoriti vrstu umetnosti koja sabira u sebi ideju, sliku, osećaj, vrednost, energiju i moć transformacije od lošeg do najsjajnijeg – kaže Jelena Borovčanin.

Jelenina je prepoznatljiva po Mapama Sveta, koje sastavlja od najsitnijih komadica stakla različitih debljina. U radu koristi i kovanice (novčiće iz celog sveta, posebne vrednosti). Jedna od posebnih dela, koje je proglašeno autentično, nalazi se u zbirci umetnina Narodne banke Srbije. Delo je sastavljeno od novčića iz celog Sveta, još iz 1875. godine, a po jedan novčić iz Srbije dospeo je na svaki kontinent.

Tumacenja su bila razna, ali najzanimljivije je da je Jelena pri stvaranju postavila svoje mape kretanja po celom Svetu.

Mlada umetnica je do sada priredila više samostalnih izložbi u Srbiji i u susednim zemljama i svuda je nailazila na izuzetan prijem i oduševljenje brojne publike.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top