Dvoranska škola domaćin profesorima iz Evrope (VIDEO)

Postavljeno: 11.10.2021

U Osnovnu školu „Strahinja Popović“ u Dvoranu su stigli profesori iz Turske, Francuske i Poljske, a poseta se odvija u okviru projekta „Biti Evropljanin: razmena kulture i prakse“ . Do petka (16. oktobra) kroz predavanja i radionice razmenjivaće se znanja, veštine i iskustva

Osnovna škola „Strahinja Popović“ iz Dvorana od prethodne godine učestvuje u projektu Erasmus+ „Biti Evropljanin: razmena kulture i prakse“. Učenici i nastavnici ove škole su sa kolegama i vršnjacima iz drugih zemalja već sarađivali u prehtodnom periodu, ali ove nedelje se i uživo upoznaju.

Projektom je predviđena saradnja škole „Strahinja Popović“ sa po jednom školom iz Francuske, Poljske i Turske, sa ciljem da kroz projektnu nastavu razmene iskustva, upoznaju nove kulture i unaprede jezičke  i veštine pisanja.

– Ja sam nastavnik sedmogodišnjacima jedne male škole u Francuskoj. Pokušavamo da otvorimo naše učenike prema drugim kulturama. Ovim projektom učimo engleski jezik i o drugim kulturama, ali predstavljanjem naše kulture kolegama učimo i o sebi – kazala je Stefani Vivo, direktorka pratnerske škole iz Francuske.

Ovonedeljne aktivnosti podrazumevaju da će nastavnici dvoranske ove osnovne škole kolegama iz Evrope, kroz radionice i predavanje, predstaviti naš obrazovni sistem, projektnu nastavu kao deo kurikuluma i upotrebu IKT (informaciono-komunikaciono tehnoloških) alata kao i nastavu na eTrening platformi.

– Nosioci projekta su kolege iz Francuske, dok smo mi partneri. Ove nedelje se ralizuje mobilnost u Srbiji, radionice traju pet dana – rekla je Vesna Milenković, direktorka Osnovne škole „Strahinja Popović“.

Nastavnici evropskih škola su dočekani u holu škole uz pogaču i so, te su potom probali razne srpske proizvode. Kroz razgovor su se upoznali sa nastavnicima škole u Dvoranu. Nakon toga su pratili predavanje o temi „Razmena iskustava o nastavnom procesu i obrazovnim sistemimia zemalja učesnica“.

U poseti je po dvoje nastavnika iz Poljske i Francuske i četvoro iz Turske.

– Mislim da su kolege prezadovoljne, mi Srbi smo poznati po našem gostoprimstvu – dodaje Milenkovićka.

Ideja za učestvovanje u projektu je potekla od nastavnice veronauke, Sanje Nikolić, koja je prošle godine bila u poseti Francuskoj, te se tamo upoznala sa koordinatorkom francuskog tima.

– Učenici su oduševljeni, sa nestrpljenjem su očekivali ovaj događaj i da upoznaju nastavnike iz drugih zemalja – kazala je ona.

Osnovna škola „Strahinja Popović“ na projektu radi još od septembra prošle godine dok  pripreme za ovaj događaj traju od avgusta.

– Ovo je primer kako jedna mala seoska škola može da učestvuje u ovako velikom i značajnom projektu – prokomentarisala je Ivana Kričak, profesorka engleskog jezika.

Profesorka škole iz Gdanjska je zadovoljna što se ovakav događaj održava, pogotovo u vreme pandemije, kada je projekte mobilnosti teško organizovati.

– Učenici naše škole u Gdanjsku nestrpljivo čekaju naše dnevne izveštaje, da im javljamo sve što se dešava u vezi sa ovim projektom i da i oni sami učestvuju – rekla je ona.

Veoma je lepo ovde. Drago nam je što imamo priliku da iskusimo ovako nešto. Veoma sam zahvalan Srbiji na ovakvom gostoprimstvu – kazao je Enis Dinler, nastavnik iz Turske.

Prilikom posete času srpskog jezika kod osmaka jedan od profesora iz Turske pitao je učenike kako su toliko visoki.

Inače, Osnovna škola „Strahinja Popović“ osnovana je 1892. godine, a to ime dobija 1963. godine. Ima  i tri isturena odeljenja u Modrici, Zdravinju i Sezemči, obuhvata učenike iz sedam okolnih sela. Školu pohađa oko 120 đaka, a ima četvrdesetak zaposlenih.

L.S.

Ostale vesti

Komentari

1 thought on “Dvoranska škola domaćin profesorima iz Evrope (VIDEO)

Comments are closed.

back-to-top