Dragi Nestorović ponovo gradonačelnik

Postavljeno: 08.07.2016

Odbornici skupštine Grada izabrali su Dragija Nestorovića za gradonačelnika Kruševca, Vesnu Lazarević za njegovu zamenicu, a na današnjoj sednici Skupštine Grada izabrano je i devetoro članova Gradskog veća

skup4Za izbor Dragija Nestorovića, za gradonačelnika u narednom četvorogodišnjem mandatu glasala su je 64 od prisutnih 66 odbornika u Skupštini Kruševca, koja inače broji 70 odbornika, a 65 ih pripada vladajućoj koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke.

Nestorović, koji je funkciju gradonačelnika Kruševca obavljao od aprila 2014. godine, zahvalio se na ponovo ukazanom poverenju. „To je čast i obaveza da nastavim ono što smo zajedno započeli“ rekao je, označivši 2012. godinu kao ključnu za početak novog perioda za razvoj grada obeleženog uspehom koji niko ne može osporiti.

„Kruševac razvijamo podjednako u svim oblastima, u ovom trenutku najvažnije su investicije, zapošljavanje, Kruševac kao univerzitetski centar, kao kulturna, sportska, turisitička destinacija. Biće ovo mesto gde se spajaju prošlost i sadašnjost, stvorićemo ambijent da mladi ne odlaze, da mogu da se ostvare poslovno i porodično“ naglasio je on.

U iscrpnom ekspozeu, Nestorović je podsetio na zatečeno stanje 2012. godine kada je, kako je kazao, bilo mnogo problema – nerešeni imovinsko pravni odnosi, kreditna zaduženost, zapostavljena sela, neuredjene škole, zastarela oprema u Bolnici, loši uslovi u javnom prevozu, urušena privreda, mnogo preduzeća u restrukturiranju, visoka nezaposlenost, nepostojanje zemljišta u vlasništvu Grada.

U protekle četiri godine je, kako je precizirao, iz različitih izvora finansiranja u Kruševac investirano više od 4 milijarde dinara, u tom periodu je Grad za aktivne mere zapošljavanja izdvojio oko 148 miliona dinara, za unapredjenje poljoprivrede oko 110 miliona dinara, te za socijalna davanja u prethodne tri godine oko 452 miliona dinara.

Govoreći o situaciji u privredi rekao je da se lokalna samouprava angažovala u rešavanju problema preduzeća koja su bila u restrurkturiranju, a sada su u stečaju, te da se očekuje da češka „Tatra“ kupi IMK „14.oktobar“, a firma „Nutrihem“ postane vlasnik HI „Župa“.

Napomenuo je da je u toku realizacija projekta izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, vrednog 24 miliona evra, u čemu Grad učestvuje sa 5 odsto, da je potpisan ugovor za izradu Studije izvodljivosti za izgradnju deponije.

Nestorović je najavio da će se visoka nezaposlenost u Kruševcu rešavati realizacijom projekata koji obezbedjuju nova radna mesta preciziravši da bi Fabrika za proizvodnju kablova trebalo da zaposli 4 hiljade ljudi, dve tržna centra oko 300, bioenergana 50, dok bi rešavanje statusa preduzeća u stečaju moglo da dovede do otvaranja 4 hiljade novih radnih mesta, a otvaranje novih pogona kompanija koje već posluju u Kruševcu još hiljadu.

 

U Gradsko veće odbornici su, na predlog gradonačelnika, izabrali prim. dr Ljubicu Djndjić, koja će biti zadužena za zdravstvo, Gorana Jankovića, ratnog vojnog invalida i narodnog heroja koji će se baviti socijalnom politikom, Mirka Jovanovića, diplomiranog ekonomistu koji će voditi resor obrazovanja, Ljiljanu Knežević rukometašicu, koja će biti zadužena za sport.

U devetočlano Gradsko veće izabrani su i Velibor Lazarevića, doktor filoloških nauka, kome je pripao resor kulture, Zoran Lugić, naučni savetnik, koji će biti zadužen za poljoprivredu, dr Radmila Maksimović za komunalnu delatnost i ekologiju, Miloš Nenezić, diplomirani ekonomista će voditi resor privrede, dok će Zorica Stanković, diplomirana inžinjerka gradjevine brinuti o infrastrukturi.

Na predlog odbornika odborničkih grupa Aleksandar Vučić – Srbija pobedjuje, Socijalistička partija Srbije i samostalnih odbornika Jednistvene Srbije Siniša Maksimović izabran je za zamenika predsednice Skupštine, za zamenicu sekretarke Skupštine postavljena je diplomirana pravnica, Jasmina Mihajlović.

Današnja sednica Skupštine Grada na kojoj je birano rukovodstvo Kruševca protekla je bez ikakvih diskusija.

Odbornik Srpske napredne stranke, Bratislav Gašić, koji je član predsedništva te stranke, obavestio je Skupštinu Grada da više neće biti odbornik jer odlazi na drugu funkciju, ne kazavši, medjutim o kojoj je funkciji reč. Gašić je, inače, bio gradonačelnik Kruševca od juna 2012. do aprila 2014. godine, nakon čega je do februara ove godine bio ministar odbrane.

Inače, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada, održanoj 13. i 22. juna verifokovani su mandati odbornika, Jasmina Palurović izabrana za predsednicu Skupštine Grada, a Maja Cuckić za sekretarku Skupštine.

Srpska napredna stranka je na lokalnim izborima, sa koalicionim partnerima osvojila 52 od ukupno 70 odborničkih mesta, nakon čega je formirala koalciju sa SPS i JS koji imaju ukupno 12 mandata, a već na prvom skupštinskom zasedanju DS, koja je imala pet odbornika, ostala je bez jednog koji je „preleto“ u Jedinstvenu Srbiju, dok je Dragan Blažić, koji je na listi demokrata učestvovao kao predstavnik Narodnog pokreta Srbije, odlučio da nastupa kao samostalni odbornik.

Predsednica Skupštine, Jasmina Palurović, je na kraju zasedanja odbornike obavestila da će se odmah održati prva sednica Gradskog veća, a nakon toga i sledeće zasedanje Skupštine Grada, koje saziva po hitnom postupku, a razlog za to će, kako je kazala, izneti na početku novog zasedanja.

skup3

Ostale vesti

back-to-top