Dogodine još dva kružna toka, desetine saobraćajnica, Trg glumaca, „Avantura“ i „Dino park“…

Postavljeno: 25.12.2018

Ovo je samo deo onoga što će se, prema danas u Skupštini usvojenom Programu razvoja grada, u Kruševcu graditi tokom 2019. godine. U te i ostale planirane investicije i održavanje uložiće se oko 1,16 milijardi dinara

Građevinska mehanizacija bila je na ulicama i u naseljima i ove, a i sledeće će biti tako, ocenila je zamenica gradonačelnice Vesna Lazarević, obrazlažući predlog Programa razvoja Grada za 2019. sa projekcijama za 2020. i 2021.

Ona je ocenila da je Program baziran na ravnomernom razvoju svih naseljenih mesta, te da nas „dolazak stranih investitora, usmerava da se dobro pripremimo i gradimo komunalnu infrastrukturu“.

Prema planiranim budžetskim sredstvima za saobraćajnice, uređenje slobodnih površina, opremanje slobodnih lokacija, infrastrukturu i javnu rasvetu, planirana su sredstva od oko 774 miliona, za održavanje 383,5 miliona i za program unapređenja bezbednosti saobraćaja 5,8 miliona, što je ukupno 1,16 milijardi dinara.

Priopritet za 2019. godinu imaju, kako je navela Lazarevićka, investicije koje su već započete. Jedna od njih je izgradnja Avantura parka na području izletišta Jastrebac,  za šta je Ministarstvo turizma izdvojilo 25, a grad Kruševac 12 miliona dinara. Planirana je i rekonstrukcija toplovodne i vodovodne mreže u Nemanjinoj, a asfaltranje će uraditi Putevi Srbije.

U  2019-toj planirana je izrada 13 planova generalne i detaljne regulacije i katastarsko topografskih planova, a za eksproprijaciju je izdvojeno čak 103 miliona dinara, kaže Lazarevićka. Od tih sredstava 20 miliona će biti upotrebljeno za izgradnju pristupne saobraćajnice iz ulice Partizanskih kurira i eksproprijacija zemljišta za izgradnju javne garaže.

– U planu je i eksproprijacija Garskog potoka koji je konačno uređen u bezbedan zatvoren sistem otpadnih voda. Sledi i nabavka više od 3,5 hektara zemljišta od HI Župa, što će koštati oko 40 miliona dinara, dok je grad na poklon dobio Upravnu zgradu od 730 kvadrata. U tom prostoru će se u sledećoj godini razviti start ap biznisi za porodična preduzeća – istakla je zamenica gradonačelnice.

Jedna od eksproprijacija je i Dom vojske koja će se obaviti razmenom nepokretnosti.

– Konačno je taj objekat postao svojina grada i imamo velike planove sa njom – rekla je Lazarevićka.

Za projektnu dokumentaciju predviđeno je 15 miliona, a za opremanje građevinskog zemljišta i saobraćajnica oko 165 miliona.  

Predviđene su rekonstrukcije ulica u Srnju, Gornjem Stepošu, Nauparu, Ćelijama, Crkvini, Šašilovcu, Beloj Vodi, Malom Golovodu, Maloj Reci, Krušincu i Čitluku, kao i saobraćajnica u Nacijama, ulice Timočke bune koja će povezivati Novo groblje, te rekonstrukcija Šumatovačke ulice.

Planirana je izgradnja infrastrukture na Novom groblju vredna 10 miliona dinara, kao i izgradnja vodovodne mreže za seoska naselja Kamenare, Modrica, Dvorane, Grkljane…  

– Do sada je vodom snabdeveno 65 naselja, u još 14 će se završiti vodovodna mreža u 2019. godini, i sa 79 naselja zdravom vodom sa sistemna Ćelije biće „pokriveno“ 94 odsto domaćinstava – kazala je Lazarevićka.

Dodala je i da je u toku izgradnja desetog kružnog toka kod Parunovačkog mosta, a planira se izgradnja još dva nova kružna toka, na raskrsnici kod Hajduk Veljkove i na raskrsnici Istočne obilaznice. Planira se i rekonstrukcija toplovodne mreže Parka Kosturnica gde će sledeće godine takođe biti izgrađen kružni tok.

Među planovima za narednu godinu su i parterno uređenje u Vidovdanskoj ulici, poligona na lokaciji HI Župa, izgradnja Trga glumaca, izgradnja Dino parka i teretane na otvorenom u naselju Ujedinjene nacije.

Na aerodromu Rosulje biće izgrađena vodovodna i elektromreža i za to je predviđeno 10 miliona,  za parterno uređenje u Rasadniku1 za zgrade namenjene rešavanju stambenog pitanja izbeglica, 8 miliona dinara, a planirana je i saobraćajnica paralelna sa Bruskim putem na starom aerodromu. Za nju je Ministarstva privrede dodelilo 25,5 miliona, a iz budžeta je izdvojeno 36 miliona.

Čitav set ulica će biti rekonstruisan sredstvima Kancelarije za javna ulaganja, koja će sa 120 miliona dinara pomoći i rekonstrukciju infrastrukture u Novom naselju, najavila je između ostalog vesna Lazarević.

Nakon Lazarevićkinog izlaganja usledila je višesatna rasprava koja zapravo i nije to bila. Rasprava je, naime, iskorišćena da većina odbornika vladajuće većine pohvali ono što je do sada učinjeno u mesnim zajednicama ili profesijama iz kojih dolaze, da se zahvale gradskim vlastima i najave ono što će se u narednoj godini raditi.

Ostale vesti

back-to-top