Delegacija iz Okruga, o pristupu fondovima EU, učila od Slovenaca

Postavljeno: 01.09.2021

Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga, u okviru projekta „Transfer znanja i iskustva za bolji pristup fondovima EU“, organizovala je studijsku posetu Žalecu u Sloveniji.  Cilj je unapređenje znanja i veština za osnivanje i uspešno vođenje Lokalnih akcionih grupa (LAG-ova), uz primere dobre prakse iz Slovenije

Tokom trodnevne posete delegacija Rasinskog okruga, koju su, osim članova pomenute Agencije, činili predstavnici svih šest lokalnih samouprava iz Okruga te pripadnici civilnog sektora, bliže se upoznala sa teorijskim, ali i praktičnim delom kada je reč o formiranju i finansiranju Lokalnih akcionih grupa iz fondova Evropske Unije.

Održani su konstruktivni sastanci sa saradnikom na projektu, Razvojnom agencijom Savinje i njihovim osnivačima, Opštinom Žalec.

-Oni su svoja višedecenijska iskustva podelili sa nama i dali nam smernice za što uspešniju implementaciju ideja koje imamo. Slovenija umnogome koristi fondove Evropske unije, kojima kroz LAG-ove finansira stare zanate, infrastrukturu, NVO sektor i drugo. Slovenija je uspešno implementirala LAG-ove na svom terenu, tako da je najvažniji cilj posete da se ta njihova znanja i dobra praksa primene u našem regionu kako bi se pristupilo sredstvima iz fondova EU i radilo još brže na razvoju celog Rasinskog okruga – navodi direktor Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga Stefan Ribać.

Ovdašnja delegacija je tokom posete kao primere dobre prakse obišla Centar domaće radinosti u Zavodu Marianum u Veržeju, Institut za uzgoj hmelja i pivarstva Slovenije, potom BIO park Nivo Žalec kao i Međugeneracijski centar u Priboldu.

Predstavnici Rasinskog okruga su učestvovali i na Međunarodnom sajmu poljoprivrede i hrane „AGRA 2021“, u Gornjoj Radgoni,  na kome je bilo 1.100 izlagača iz 29 država.

Projekt menadžer Sonja Jevremović podseća da je reč o završnoj fazi projekta, koji se realizuje dve godine:

– U prethodnom periodu su održavani okrugli stolovi, radionice, sastanci sa svim predstavnicima našeg Okruga u cilju podizanja znanja o Lokalnim akcionim grupama, sagledavanja šansi i mogućnosti za njihovo formiranje. Tokom realizacije projekta imali smo prilike da stručnu podršku dobijemo od kolega iz Čačka, Milanovca i Lučana, kao i kolega iz Slovenije. Ovo je samo jedan korak ka unapređenju višedecenijske saradnje između razvojnih agencija iz Žaleca i Kruševca.

Tokom posete organizovani su i sastanci predstavnika Rasinskog okruga i predstavnika LAG- ova iz Čačka, Gornjeg Milanovca i Lučana.

Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Razvojne agencije Srbije.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top