Počela „semafor“ škola

Postavljeno: 01.09.2021

Đaci su jutros u Kruševcu i ostalim opštinama Rasinskog okruga krenuli u novu školsku godinu, drugu koja počinje u uslovima epidemije korona virusa. Na početku ove, za razliku od prošle, odeljenja su puna, ne dele se, a časovi traju 45 minuta. Tako će, predvideli su nadležni, ostati dok epidemiološka situacija to dozvoljava

U školu su „normalno“, kao pre korone, ali uz poštovanje predviđenih epidemioloških mera, pošli đaci u skoro celoj Srbiji. Izuzetak je 15 opština u kojima se primenjuje drugi model rada, kombinovanjem neposredne i nastave na daljinu, dok su odeljenja podeljena u grupe, odnosno jedna, opština Tutin, gde se sprovodi treći model, odnosno onlajn nastava.

U školama u Rasinskom okrugu, gde danas u klupe seda oko 23 hiljade đaka, među kojima je skoro 1760 prvaka, primenjuje se prvi model koji podrazumeva slobodno okruženju za sve učenike, što znači da sede zajedno, nose masku samo dok razgovaraju i odgovaraju, vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na 1,5 metara.

Drugi model nastave je kombinovan, jedan dan onlajn, drugi dan neposredna nastava. Treći model podrazumeva onlajn nastavu za srednjoškolce, za osnovce do četvrtog razreda kombinovanu nastavu od 30 minuta i grupe od 16 učenika, a za starije osnovce dnevno smenjivanje modela nastave.

Prema ranijim navodima Ministarstva danas u školu ne kreću samo učenici koji boluju od korone ili su u karantinu zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Odluke o tome kako će se dalje sprovoditi nastava, odnosno da li će škola biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni, odnosno imati nastavu prema prvom, drugom ili trećem modelu, donosiće se, nedeljno, na osnovu epidemiološke situacije.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top