Danas stiže vakcina!

Postavljeno: 30.09.2020

Prvih 13.070 doza vakcine protiv sezonskog gripa stiže danas i odmah će biti raspoređe domovima zdravlja u Rasinkom okrugu. Reč je o vakcini koja štiti od četiri vrste virusa, dva tipa A i dva tipa B – kažu u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje

Ove godine vakcine su isporučene dvadesetak dana ranije nego prethodne sezone, a u prvoj tranši stiglo je 3.370 vakcina više nego u 2019-oj. Više od polovine doza opredeljenih za Rasinski okrug, distribuiraće se zdravstvenim ambulantama u Kruševcu, a ostatatak u ostalih pet opština.

Vakcinom koja je ista kao i prethodine godine pokriven je veći broj sojeva virusa i pruža do sada najbolju zaštitu od sezonskog gripa, za razliku od one koja je bila aktuelna prethodnih sezona i štitila je od tri vrste virusa.

Preporuka struke je da bi svi koji spadaju u rizične grupe trebalo što pre da se jave svom izabranom lekaru kako bi se vakcinisali što pre jer je, kako objašnjavaju, vreme neophodno za sticanje imuniteta dve do tri nedelje nakon imunizacije.

Savet epidemiologa je da bi vakcinu trebalo da prime sva lica starija od 65 godina, hronični bolesnici svih starosnih kategorija, trudnice i gojazne osobe, potom lica smeštena u gerontološkim centrima i zaposleni u njima, kao i zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama.

Vakcinu ne smeju da prime osobe alergične na jaja, živinsko meso i perje, a privremeno bi trebalo odložiti imunizaciju u slučaju neke akutne infekcije ili povišene telesne temperature.

Podsećamo, prošle godine vakcine protiv sezonskog gripa, u Rasinkom okrugu utrošene su u rekordnom roku, a primili su ih uglavnom hronični bolesnici i lica starija od 65 godina.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top