Danas je Svetski dan slobode medija

Postavljeno: 03.05.2020

Danas se u čitavom svetu obeležava Dan slobode medija. Srbija ovaj dan dočekuje kao 93. na listi medijskih sloboda kojom Reporteri bez granica rangiraju stepen slobode medija u 180 zemalja. To je, u odnosu na prethodnu godinu pad za tri mesta. Povodom položaja novinara i medijske profesije danas su se proglasima oglasila medijska udruženja i sindikati, pozivajući medije da simboličnom akcijom “Pet minuta gromoglasne tišine” u pet do 12 danas zamrače ekrane i prekinu programe   kako bi nadležne i najširu javnost upozorili na izuzetno težak položaj novinarstva u Srbiji

“Kritički i istraživački novinari i mediji zbog svog rada svakodnevno su izloženi neprijateljskom tretmanu i neskrivenim pritiscima pre svega vlasti, pa zatim i ekonomskih izvora. Od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije nesrazmerno i neopravdano je pokušano ograničavanje medijskih sloboda, na šta su reagovale čak i pojedine međunarodne organizacije i institucije koje su osudile Vladin pokušaj zavođenja zvanične cenzure i pritiske protiv novinara i medija”, navodi se u proglasu koji su povodom Svetskog dana slobode medija zajednički izdali NUNS, NDVD i granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost”.

“Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu i učinimo sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana. Temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje građana i doprinos javnom kritičkom dijalogu u društvu. Odgovorni novinari i mediji ne smeju pristati da javni interes podrede propagandi i apologetici vlasti i da rade po diktatu i za račun političkih i ekonomskih moćnika”, poručuje se u proglasu u kome Nezavisno udruženj novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” ukazuju i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca.

Ove medijske i sindikalne organizacije zahtevaju da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. 

“Zahtevamo da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, kao i da se unapredi zaštita novinara od svakodnevnih pretnji putem društvenih mreža”, navodi se još u proglasu.

I Udruženje novinara Srbije oglasilo se proglasom u kome se takođe insistira na rasvetljavanju ubistava novinara i kažnjavanju počinilaca i nalogodavaca, uz podsećanje da će godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari ponovo pamtiti po hapšenjima: novinarke portala Nova Ane Lalić, urednice Kosseva Tanje Lazarević, ekipe KTV Danijela Radića i Roberta Bajtaija, ali i uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, po konferencijama za štampu u vreme pandemije bez prisustva novinara s objašnjenjem da je to posledica brige za njihovo zdravlje, po reagovanju ministra odbrane Aleksandra Vulina na neobjavljeni tekst bivšeg ministra Dragana Šutanovca napisan za „Nedeljnik” koje upućuje na to da su novinarima i novinarskim redakcijama prisluškivani telefoni.  

“Godinu je obeležilo i povećanje broja fizičkih i verbalnih napada, pritisaka, uvreda i kampanja vređanja novinara koje ne dolaze samo od centara moći nego i od samih kolega. Toliko međusobnih optužbi i uvreda među novinarima nije bilo od devedesetih godina prošlog veka”, zaključuje su u proglasu UNS-a.

Konstatuje se i da je u godini za nama “nastavljen sunovrat projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja”, te da “suprotno propisima, sve više novca građana odlazi medijima koji otvoreno krše Kodeks novinara”.

“Ovaj treći maj drugačiji je od svih do sada. Zbog pandemije virusa korona, medijima, posebno štampanim tiraž je dramatično pao dok su lokalni mediji ostali bez prihoda od marketinga. Udruženje novinara Srbije strahuje da će loš ekonomski položaj, dodatno ugrožen pandemijom, dovesti do otpuštanja novinara i gašenja medija” upozoravaju iz UNS-a i Vladi i nadležnim institucijama upućuju zahteve za više konkretnih mera kojima bi trebalo da se ovakve posledice  ublaže.

Svetski dan slobode medija obeležava se 3. maja svake godine. Odluku o obeležavanju Svetskog dana slobode medija doneta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode medija i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Čestitka Ministarstva kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja svim novinarima i medijskim radnicima čestita Svetski dan slobode medija, i poziva ih da više pažnje usmere na verodostojnost informacija, da se ponašaju odgovorno i profesionalno. „U ovom teškom vremenu kada nam koronavirus diktira tempo života, od ogromne je važnosti da svi mediji sa puno opreza i dodatnom odgovornošću nastave da izveštavaju, ne samo o aktuelnoj situaciji, već i o svim ostalim pojavama u društvu“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Novinarstvo je prvenstveno lojalno građanima, ističu, a novinari su obavezni da govore istinu i da stanovništvu pruže pouzdane i proverene informacije. Ministarstvo kulture i informisanja ističe da uvek i bespogovorno najoštrije osuđuje sve pretnje, vređanja, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika zbog činjenice da obavljaju svoj posao. Takođe, Ministarstvo odaje posebnu počast svim novinarima u Srbiji i svetu koji su žrtvovali i žrtvuju svoje živote, slobodu ili ličnu dobrobit tražeći istinu i pravdu.

N.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. Snežana kaže:

    Položaj novinara i novinarki je veoma loš. Novinari i novinarke nezavisnih i objektivnih medija kao što su naprimer, Vreme, Danas, NIN, Nedeljnik, agencije Beta i Fonet, portali Autonomija, Nova rs i Peščanik, istraživačke redakcije npr. BIRN, KRIK su često izloženi pretnjama i napadima prorežimskih tabloida i navodnih javnih TV servisa. Veoma je loš položaj i lokalnih medija, bedne plate, nikakvi uslovi za rad, nipodaštanje, svejedno da li je reč o nezavisnim medijima, kao što je,naprimer, vaš cenjeni portal i novina Grad ili televizija u službi vlasti, kao što su to sve TV kuće u Kruševcu – svuda su novinari i novinarke u nezavidnom položaju. To je razlog više da danas izrazimo poštovanje svim objektivnim medijima uključujući i Grad. Hvala vam za odlično informisanje i stavljanje javnog interesa u prvi plan.

1 thought on “Danas je Svetski dan slobode medija

Comments are closed.

back-to-top