Da li znate zašto Bivoljčane nazivaju Simitarima?

Postavljeno: 12.02.2023

Često možemo čuti kako stanovnike Bivolja sugrađani nazivaju Simitarima. Začetak ovog nadimka treba tražiti u 19. veku, u vreme kada se pravila specijalna vrsta peciva, takozvani simit, koji su deca najčešće nosila u školu. Priču o tome zabeležio je Blagoje M. Tomić u knjizi „Bivolje i Bivoljčani”.

Veruje se da se to dogodilo 1833. godine, nakon oslobođenja od Turaka, kada Bivolje nije imalo svoju školu, već su deca morala da idu u kruševačke. Zbog celodnevne nastave, đaci su sa sobom nosili užinu.

Kruševačka deca videla su da oni, umesto hleba, jedu pecivo u obliku veknice, koja se zvala simit. Javila se zajedljivost, te su kruševački školarci počeli sa zadirkivanjem i zadevanjem, pa su svoje vršnjake iz Bivolja nazvali „simitari”. Nadimak se postepeno proširio i na odrasle.

Naime, simit je tada predstavljao pravu poslasticu, jer je zbog premaza na gornjoj korici bio sladunjav. Bio je skup i svojoj deci su mogli da ga priušte samo bogati ljudi poput onih koji su živeli u Bivolju.

Bivoljski đaci nisu želeli da ostanu dužni te su, uzvrativši istom merom, mlade Kruševljane nazvali „crevari”.

Visoka cena simita nije predstavljala problem, pa su ih konzumirali i stariji Bivoljčani. Vraćajući se iz grada, mlekadžije su često kupovale simite i stavljali ih u prazne kante od mleka kako drugi ne bi videli.

Tada je i nastala šaljiva izreka:

„Nane, nane, kupi simiče pa gu turi u kantiče, da ne vidu crevari i vikaju da smo simitari.”

Nakon Drugog svetskog rata, simit je prestao da se proizvodi, ali se ovaj nadimak još uvek može čuti.

J. Aksentijević

 

Ostale vesti

Komentari

  1. Bravo za Grad kaže:

    Sve pohvale za Vas trud i rad! Lepo je sto se trudite da siroj javnosti predstavite nesto iz nasledja i bastine Krusevca! Ipak, mozda bi bilo dobro da u vezi s tim konsultujete strucne sagovornike jer navedena knjiga obiluje materijalnim greskama. Srecom, ova anegdota je istinita.

  2. Milan Lazarević kaže:

    Živeo sam kao dete šest-sedam godina 1956-1963. u Bivolju gde su se tada još gajili bivoli i svi su smatrali da se po tome i zove ovo selo-predgradje Kruševca. Pamtim i običaj takozvanih karaveštica kada su se Bivoljčani okupljali i zabavljali…

2 thoughts on “Da li znate zašto Bivoljčane nazivaju Simitarima?

Comments are closed.

back-to-top