Istražujemo poreklo imena: Bivoljski baštovanluci  

Postavljeno: 28.01.2023

Naziv naselja Bivolje, koje se prostire na levoj obali Rasine, prate brojne legende. Vezuje se za period nakon Kosovskog boja i za Obrenoviće, a veruje se i da je zoogeografskog porekla. Predanja o njemu zapisali su Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

Nakon Kosovskog boja, kada su usledile velike seobe Srba i Crnogoraca sa Kosova i Metohije, doseljenici su uglavnom dolazili iz pravca Ribarske banje i Stalaća. Kostić je zapisao da je jedna grupa porodica došla do Rasine, na teritoriju današnjeg sela Dedine. Predstavnici doseljenika otišli su do Lazarevog dvora, kako bi dobili dozvolu da pređu reku i nastane se na drugoj strani obale, koja je bila bezbednija za osnivanje naselja.

Vraćajući se sa dvora, predvodnik je porodicama, koje su čekale na drugoj strani Rasine, saopštio potvrdnu odluku: „Bi volja dvora!”. Veruje se da je po tim rečima selo prvobitno dobilo ime Bivolja, a da je kasnije preimenovano u Bivolje.

Pričalo se da se uz srpsku vojsku, posle srpsko-bugarskog rata, povukla i veća grupa stanovnika sa pograničnog područja. Kada je saznao za to, kralj Milan je odlučio da im dodeli zemlju između Južne i Zapadne Morave, kako bi mogli da se bave baštovanlukom. Nažalost, reke su stalno plavile, te su novi žitelji morali da pronađu novi dom. Deo njih otišao je kralju Milanu kako bi zatražili dozvolu da se presele bliže Kruševcu, pokraj reke Rasine, kako bi nastavili da se bave povrtarstvom. Kralj je odobrio njihov zahtev. Prilikom povratka, jedan iz delegacije je uzviknuo meštanima: „Bi volja kraljeva”, te se smatra da je selo na ovaj način dobilo današnji naziv.

Treća Kostićeva verzija govori da se nekada, ispod današnjeg stadiona Napretka i prostora nekadašnjeg kombinata „Dušan Petronijević” nalazilo jezero u kom su se kupali bivoli i bivolice. Veruje se da je po bivoljicama, kako se tada govorilo, selo dobilo ime Bivolje.

U vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, prema Jugovićevom zapisu, na levu obalu Rasine naselili su se čobani sa velikim stadom. Starosedeoci se nisu slagali sa njihovim zauzimanjem livada, te su odlučili da se obrate knezu. Prema legendi, Miloš je dozvolio došljacima da se tu nastane za stalno, pa su starosedeoci pričali kako deo sela kraj Rasine ne bi bio tu da ne „bi volje” kneževe. Kasnije su se ta dva naselja spojila, a ime je nastalo od te uzrečice. Poznata je i priča da je knez naredio da se meštani iz močvarnog dela presele na brdo, kako bi se iselili sa nezdravog terena.

Inače, Bivolje je naselje zbijenog tipa, udaljeno dva kilometra istočno od Kruševca. Površina atara iznosi 766ha, a prema Republičkom zavodu za statistiku, 2011. godine, brojalo 275 stanovnika.

J. Aksentijević

 

Ostale vesti

Komentari

  1. Slavoljub kaže:

    Bivolje je trenutno predgradje Krusevca Bukvalno to je sada Krusevac Za pet minuta pesice stignete staru carsiju…

  2. Simiche kaže:

    Jedino je tacno ovo za kneza Milosa i to se istorijski zna. Ljudi se doselili s juga Srbije, sto se po njihovim prezimenima i naglasku vidi(tj.videlo). Ostalo su konstrukcije i egzibicije nekih „istrazivaca“.

2 thoughts on “Istražujemo poreklo imena: Bivoljski baštovanluci  

Comments are closed.

back-to-top