Crveni meteo alarm za jutarnje mrazeve

Postavljeno: 16.02.2021

Republički hidroemeorolloški zavod proglasio je crveni alar za područje Rasinskog okruga zbog moguće pojave ekstremno niskih temperatura tokom noći. Metorolozij predviđaju jak jutarnji mraz koji će temperaturu spustiti i do minus 15 stepeni celzijusovih

Jutros je na području Kruševca izmereno – 9 stepeni, dok je – 15 bilo na Kopaoniku. Slične, a možda i niže temperature možemo očekivati i tokom naredne noći.

Ovako niske jutarnje temperature nekoliko uzastopnih dana u Republičkom hidrometorološkom zavodu ocenjuju kao ekstremno opasnu vremensku situaciju koja preti visokim rizikom od smrzavanja i promrzlina, problemima u snabdevanju toplotnom i električnom energijom, problemima u saobraćaju, te štetama u šumarstvu i drugim vremensko zavisnim ekonomskim sektorima.

Zbog toga je za područje Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Jablaničkog Pirotskog i Pčinjskog okruga proglašen crveni meteo alarm.

Danas će, kažu meteorolozi, na našem području tokom dana biti hladno ali pretežno sunčano vreme, duvaće slab vetar promenljivog pravca, a najviša dnevna temperatura kretaće se od 0 do 5 °C. Sutra popodne se očekuje naoblačenje, a tokom noći moguć i sneg.

Što se minimalnih temperatura tiče, prema prognozi RHMZ danas i sutra u centralnim i južnim predelima očekuje se umeren mraz, u našim krajevima i jak jutarnji mraz, od -15 do -10 °C..

Od četvrtka do sredine naredne nedelje temperatura u porastu, a vreme oblačno, ponegde sa slabom kišom i snegom na planinama.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top