Mraz “obrao” deo plodova, kako popraviti štetu i zaštititi voćke

Postavljeno: 28.03.2021

Niske temperature za ovo doba godine i sneg loše su uticali na voćne vrste koje su ušle u fazu cvetanja i vegetacije jer je došlo do izmrzavanja zatvorenih i otvorenih cvetova te rodnih pupoljka

– Negativni uticaji najviše su se odrazili na zasade koštičavih voćnih vrsta, pre svega kajsije i ranocvetne sorte breskve koje su bile u punom cvetu i precvetavanju. Oštećenja su u pojedinim zasadima i stopostotna, dok se kod trešnje (Burlat) kreću oko 50 odsto. Što se tiče jabučastih voćnih vrsta uočena su manja oštećenja kod kruške – navodi savetodavac u kruševačkoj Savetodavnoj i stručnoj službe Radomir Bušatović, koji je i direktor te službe.

Napominje da je, zbog toplog vremena u februaru, vegetacija ranije krenula, te su i ostale voćne vrste u potencijalnoj opasnosti od mrazeva koji poslednjih godina ne izostaju čak ni tokom aprila. Jagodičaste voćne vrste su, dodaje, bez problema prebrodile prethodni period, a malina i kupina koje su zastupljene u višim delovima Rasinskog okruga, još nisu krenule.

– Zbog slabijeg rodnog potencijala preporuka je da poljoprivredni proizvođači unesu u zasade dva do četiri jaka pčelinja društva po hektaru i da tokom cvetanja urade tretman preparatima na bazi aminokiselina radi pospešivanja oplodnje – savetuje Bušatović.

Savetodavka u toj službi Slađana Rilak napominje da se koštičave voćne vrste trenutno nalaze u fazi od kraja bubrenja pupoljaka do punog cvetanja, što zavisi od lokaliteta i sortimenta.

– Narednih dana očekuje se porast dnevnih temperatura te se poljoprivrednim proizvođačima savetuje da obiđu svoje zasade i utvrde fazu razvoja. U zasadima koji se nalaze u fazi cvetanja, u cilju zaštite od prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća, preporučuje se primena fungicida na bazi aktivne materije ciprodinil (Chorus 50 WG, Cormax, Ciprodex, Neon) ili boskalid plus piraklostrobin (Signum, Luminis) u količini po preporuci proizvođača – preporučuje ona.

Podseća da je prilikom primene pesticida potrebno preduzeti sve mere zaštite pčela i ostalih oprašivača. Napominje da je primena insekticida u periodu cvetanja zabranjena.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top